субота, 23 травня 2009 17:04

Президентом Німеччини став соратник Меркель

Президентом Німеччини став соратник Меркель
У Німеччині відбулися вибори президента. У голосуванні брали участь члени Федеральних зборів ФРН - в цілому 1223 людини. Найбільшу кількість голосів отримав діючий президент Хорст Келер. Його кандидатуру підтримали більше половини членів федеральних зборів.

Хелера підтримали активісти блоку Християнсько-демократичного і Християнсько-соціального союзів, завдяки чому діючий президент Німеччини отримав 613 голосів. За основного опонента Хелера, Гезіне Шван, віддали голоси 513 членів зборів. Відзначимо, що Шван також балотувалася на виборах президента ФРН і в 2004 році, проте, як і зараз, зазнала поразки. Третій кандидат в президенти, актор Петер Зоданн, заручився підтримкою 190 депутатів.

У Німеччині глава держави обирається строком на п"ять років. Для виборів скликаються Федеральні збори, до складу яких входять депутати бундестагу (рівно половина виборців), а також представники 16 федеральних земель.

У Німеччині президент наділений в основному представницькими повноваженнями. Фактично, першою особою держави є канцлер. В даний час цей пост у ФРН займає лідер ХДС Ангела Меркель, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Президентом Німеччини став соратник Меркель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі