четвер, 07 вересня 2023 13:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Повітряні сили прокоментували заяви РФ про бомбу ФАБ-1500

Повітряні сили прокоментували заяви РФ про бомбу ФАБ-1500
У Повітряних силах прокоментували можливість застосування росіянами нової бомби. Фото: росЗМІ

Говорячи, зокрема, про динаміку використання ворогом авіації для нанесення тактичних ударів по території України, в Повітряних силах прокоментували можливість застосування росіянами нової плануючої бомби ФАБ-1500.

Дуже важливо брати до уваги це озброєння ворога, заявив 7 вересня речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua.

"ФАБ-1500 – це бомба масою півтори тони, про яку ми говорили ще пів року тому. Але наскільки окупантам вдалося створити модуль управління і чи застосують її вони – поки такої інформації немає. Але роботи ведуться. Тому слід і важливо брати це до уваги", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова небезпека: Ігнат розповів, чим РФ почала обстрілювати Запоріжжя

У російському пабліку Fighterbomber з'явилася інформація про презентацію росіянами "плануючої бомби" на базі ФАБ-1500. Нібито після декількох місяців роботи на війні проти України була вперше застосована перша УМПК ФАБ-1500 М54.

Експерти видання Defense Express зазначили, що ФАБ-1500 М54 – це класична радянська фугасна авіабомба в короткому корпусі з вагою бойової частини 675 кг. Сама бомба ФАБ-1500 М54 за своєю ідеологією не повинна планувати, про що прямо говорить її аеродинамічна форма, спрямована на те, щоб навпаки досягти вертикального входження в грунт. Як пояснили експерти, щоб перетворити її на плануючу, потрібна переробка самої аеродинамічної форми бомби, а це "досить нетривіальне завдання".

Спершу окупанти відзвітували про перший вдалий запуск ракети "Кинджал" з літака Су-34. Але експерти поставили під сумнів даний факт, так як по своїм характеристикам Су-34 не зовсім відповідає вимогам по швидкості та можливому корисному навантаженню для несення "Кинджалу".

Згодом від окупантів пішла інформація, що насправді Су-34 вперше запустив не ракету "Кинджал", а УМПК (керована авіабомба) ФАБ-1500.

Росіяни стверджують, що ФАБ-1500 з УМПК має більшу дальність скидання ніж у ФАБ-250 і ФАБ-500 з аналогічним комплектом – більше 60-70 км.

Експерти ж вважають, що подолання ФАБ-1500 навіть з дуже розвиненими крилами відстані у хоча б 80 км – завдання складне, особливо, якщо це буде робитися тільки за рахунок її планування.

Зараз ви читаєте новину «Повітряні сили прокоментували заяви РФ про бомбу ФАБ-1500». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі