понеділок, 12 травня 2008 16:26

Потужний землетрус вже у столиці Китаю: тисячі постраждалих (ФОТО)

Потужний землетрус магнітудою в 7,8 балу стався на південному заході Китаю, повідомляє АР з посиланням на Геологічне агентство США. За повідомленням агентства, епіцентр землетрусу знаходиться в провінції Сичуань, в 92 км. на північний захід від її столиці міста Ченгду на глибині 29 км. під поверхнею Землі. Державні ЗМІ повідомили, що в одному з міст провінції близько 900 студентів похоронено під завалами. Не уточнюється, про обвалення якої будівлі йде мова.

Кількість жертв землетрусу становить від 3 до 5 тисяч людей, повідомляє в понеділок агентство "Синьхуа" з посиланням на дані місцевої влади. Кількість поранених перевищує 10 тисяч людей.

За офіційними даними міністерства цивільної адміністрації КНР, 107 чоловік загинули, 34 числяться зниклими безвісти. Підкреслюється, що ці дані "носять неповний характер і уточнюватимуться".

Щонайменше, четверо дітей загинули і більше 100 поранені при обваленні в понеділок школи в китайському мегаполісі Чунцин через землетрусу. Точне число жертв встановити поки складно, оскільки люди в постраждалих районах не можуть зв"язатися один з одним. В результаті землетрусу пошкоджені комунікації - відсутній телефонний зв"язок. Раніше повідомлялося, що в Чунцині обвалень будівель не зафіксовано.

Агентство Xinhua уточнює, що епіцентр знаходився в окрузі Венчуань з населенням в 111 тисяч чоловік. За даними агентства, китайське Сейсмологічне бюро оцінило магнітуду в 7,6 балу.

У Ченгду проживає близько 10 млн чоловік. За повідомленнями ЗМІ з Ченду, вулиці переповнені переляканими жителями, які побоюються повторних поштовхів. У місті відмічені руйнування старих споруд.

Повідомляється, що підземні поштовхи дійшли до столиці КНР - Пекіна. Там вони досягали сили в 3,9 балу. Кореспондент CNN в Пекіні Джон Воуз повідомив, що поштовхи, через які будівлі "коливалися", продовжувалися близько хвилини. Сильні поштовхи відчувалися в Шанхаї, Чженчжоу, Чунцині і Ченду і в Гонконзі, а також в Бангкоку, Ханої.

У багатьох офісах китайської столиці була припинена робота: люди, побоюючись обвалення будівель, вибігають на вулиці. Метро китайського мегаполісу роботу не припиняло, повідомляє Reuters.

Жителі Китаю говорять про можливість численних жертв і руйнувань. "Боюся, як би не повторився сценарій 1976 року, коли під Пекіном підземна стихія забрала сотні тисяч життів", - сказав житель столиці КНР Чжан.

Найбільш катастрофічний в історії КНР землетрус стався в 1976 році в місті Таншань поблизу Пекіна. Місто було стерте з лиця землі, під завалами загинули більше 242 тисяч чоловік.

Президент оголосив рятувальну операцію

Президент Китаю Ху Цзіньтао оголосив широкомасштабну операцію з метою допомоги тим, хто міг постраждати, а в постраждалу провінцію вилетів прем"єр Вен Цзябао.

Ху Цзіньтао "зажадав прийняти термінові заходи з порятунку і наданню допомоги пораненим, забезпеченню безпеки жителів постраждалих районів", - наголошується в повідомленнях.

Командування чендуського військового округу віддало наказ про виділення військ для допомоги місцевому уряду в проведенні пошуково-рятувальної операції і ліквідації наслідків стихійного лиха, передає ІТАР-ТАРС.

За матеріалами Обзор.

Зараз ви читаєте новину «Потужний землетрус вже у столиці Китаю: тисячі постраждалих (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі