середа, 21 травня 2008 18:05

Помер лауреат Нобелівської премії з фізики Уїлліс Лемб-молодший

Відомий фізик, лауреат Нобелівської премії Уїлліс Ю.Лемб-молодший помер у госпіталі міста Тіксон (США).

Досягнення Лемба у фізиці величезні. Він займався вивченням проблем взаємодії нейтронів з матерією, теорією поля атомного ядра, теорією бета-розпаду, космічним випромінюванням, народженням пар частка-античастка, квадрупольними ефектами в молекулах, діамагнітними виправленнями в експериментах з ядерного резонансу. Крім того, він брав участь у розробці й побудові теорії магнетрона, теорії мікрохвильової спектроскопії, вивченні тонкої структури водню, дейтерію та гелію, а також займався зсувом рівнів енергії за рахунок електродинамічних ефектів. Іменем Лемба назване таке явище як Лембовський зсув.

В 1955 році Лемб разом з Полікарпом Кушем одержав Нобелівську премію з фізики "за відкриття, пов"язані з тонкою структурою спектра водню".

Відповідно до повідомлення, розповсюдженого Університетом Аризони (США), причиною смерті вченого, який помер 15 травня, стало захворювання нирок, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Помер лауреат Нобелівської премії з фізики Уїлліс Лемб-молодший». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі