середа, 02 квітня 2008 12:30

Польський Сейм ратифікував Лісабонську угоду (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Депутати польського Сейму ратифікували Лісабонську угоду. "За" проголосували 384 депутати, "проти" - 56, утрималися 12 законодавців. Всього в голосуванні з цього питання брали участь 452 депутати з 460, що засідають в нижній палаті парламенту Польщі. Вже завтра питання про ратифікацію Лісабонської угоди буде розглянуто верхньою палатою парламенту Польщі - Сенатом, після чого цей документ піде на підпис главі держави. Ратифікація Лісабонської угоди в Сеймі стала можливою завдяки компромісу, досягнутому в даному питанні між президентом Польщі Лехом Качиньським і прем"єр-міністром Дональдом Туском під час їхніх переговорів минулого тижня. Схвалення Сейму зняло з порядку денного питання про проведення в Польщі з цього питання загальнонаціонального референдуму. Проект документу був схвалений на неформальному саміті Європейського союзу в жовтні 2007 року в Лісабоні. Він вносить деякі зміни до Договору про Європейський союз (Маастрихтські угоди) і в Римський договір, що заснував європейські співтовариства.


Лідери 27 країн-членів Євросоюзу підписали в португальській столиці документ, який увійшов до історії як Лісабонський договір.

Цей документ, що спочатку називався Договором про реформи, покликаний замінити собою проект Європейської конституції після його провалу на референдумах у Франції і Нідерландах в 2005 році.

Як планується, в 2008 році договір буде ратифікований всіма 27 учасниками ЄС і вступить в дію в 2009 році.

Новий договір і проект конституції: схожість і відмінності

У новому договорі міститься ряд пунктів, які були запропоновані і в європейській конституції. Наприклад:

Запропоновано ввести пост президента Євросоюзу, який обиратиметься на 2,5 роки. Нововведення замінить існуючу систему головування в ЄС, при якій керівні функції по черзі виконуються країнами-учасницями Союзу протягом шести місяців.

В ЄС з"явиться нова посада голови зовнішньої політики, яка об"єднає в собі повноваження верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки, яким зараз є Хавьєр Солану, і єврокомісара по зовнішніх відносинах - посада, займана зараз Бенітою Ферреро-Вальднер. Передбачається, що такий крок додасть ЄС більше ваги на міжнародній арені.

З 2014 року передбачається скоротити склад Єврокомісії.

Договір передбачає перегляд системи голосування держав-членів ЄС в період 2014-2017 років.

Єврокомісія, Європарламент і Європейський суд будуть наділені ширшими повноваженнями.

Право вето з деяких питаннь буде скасовано.

Більшість європейських лідерів визнають, що основні положення конституції залишилися в новому договорі. 

Фото Reuters

Газета по-українськи

Зараз ви читаєте новину «Польський Сейм ратифікував Лісабонську угоду (ФОТОРЕПОРТАЖ)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі