пʼятниця, 26 червня 2009 10:50

Польща звинуватила Росію в фальсифікації історії Другої світової

Польща звинуватила Росію в фальсифікації історії Другої світової

Польща звинуватила Росію в фальсифікації історії. Офіційний лист протесту був направлений польським посольством в Москві в МЗС РФ. Причиною послужив один з сюжетів програми "Вести неделя" на телеканалі "Росія", повідомляє "Комерсант".

На думку польської сторони, сюжет Іллі Канавіна "Пакт Молотова-Ріббентропа: Розсекречені матеріали", показаний 21 червня (напередодні роковин нападу Німеччини на СРСР), виставляє Польщу непрямим винуватцем початку Другої світової.

Обурення польських дипломатів, зокрема, викликала твердження, що в 1939 році перед самим початком війни поляки, впевнені в підтримці Німеччини, "намагалися всіх перехитрити, пропонували Японії відкрити другий фронт проти Рад. Німеччина та Польща - із заходу, Японія - зі сходу".

У офіційному листі посольство Польщі в Москві назвало сюжет Канавіна "яскравою спробою фальсифікації історії", відзначивши, що "поверхневі та брехливі твердження, безумовно, не роблять позитивного впливу на покращення відносин між нашими країнами".

Зі свого боку представники МЗС РФ висловили здивованість діями польської сторони.

"Думки, висловлені в телепрограмах, не повинні ставати предметом розгляду офіційних організацій. До яких часів нам пропонують повернутися? У нас свобода слова", - приводить "Комерсант" слова російських дипломатів.

Крім того, в МЗС РФ вважають, що Польща веде політику подвійних стандартів.

"Якби ми всякий раз звертали увагу на те, що говориться на адресу Росії та історії СРСР на державних каналах Польщі, була б зовсім інша розмова", - підкреслили в МЗС.

Нагадаємо, що в квітні 2009 року на сайті міністерства оборони РФ була розміщена стаття "Вигадки та фальсифікації в оцінках ролі СРСР напередодні та на початку другої світової війни" співробітника Інституту військової історії Міноборони Сергія Ковальова, автор якої стверджував, що Друга світова почалася через відмову Польщі задовольнити "вельми помірні" претензії Німеччини.

Після галасу, що здійнявся в пресі, Міноборони прибрало статтю з сайту, відзначивши, що публікація є дискусійною і не повинна розглядатися як офіційна точка зору російського військового відомства.

Коммерсантъ, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Польща звинуватила Росію в фальсифікації історії Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі