середа, 07 травня 2008 17:38

То була Велика Вітчизняна чи Друга світова?

Ми все більше пізнаємо свою історію. За роки незалежності багато дізналися про Голодомори, репресії, таємний поділ Європи між СРСР та Німеччиною. І про війну між ними.  Раніше з 9 Травня все було зрозуміло — наші й німці, добро і зло, біле й чорне. Нині все виглядає значно складніше. Це стосується й самої назви трагічних подій. То якою була та війна для українців — Великою Вітчизняною чи Другою світовою?


Ірина Євса, 51 рік, поет і перекладач:

— Для французів чи англійців це була Друга світова війна. А для наших людей, що билися з ворогом на своїй землі, вона безумовно Вітчизняна. У мене один дід загинув під Сталінградом, другий був льотчиком-штурманом. Полеглих і живих учасників війни треба шанувати. Це священне свято. Винуватцями війни були в однаковій мірі Гітлер і Сталін, але ж гинули прості люди. І перекроювати історію не слід. Хоча зараз, мабуть, хіба що один із двадцяти школярів зможе сказати, що ж це за свято 9 Травня. Можливо, коли всі ветерани помруть, його взагалі забудуть. Але чи добре це?



Тарас Кононенко, 43 роки, заступник директора Інституту українознавства:

— Вітчизняною вона була для росіян. Бо Росія, на основі якої виник СРСР, була для них "Отечеством". А інтереси й статус інших народів ця назва не враховує. Для українців це більше Друга світова. Бо фактично відбувалося кілька воєн, у які поперемінно включалися різні країни, а також народи, що не мали своїх держав. З іншого боку, для українців — і тих, що звільняли свою землю від фашистів, і тих, що боролися проти радянського режиму — ця війна була й Вітчизняною. Поки що 9 Травня й далі залишатиметься святом. Але років так за 10 воно перетвориться на День боротьби з тоталітарними режимами.



Віталій Данилевич, 72 роки, інвалід війни другої групи:

— Це була війна радянського народу проти фашизму. Тому в неї може бути лише одна назва — Велика Вітчизняна. Пам"ять про полеглих треба зберігати вічно. Якщо на чолі України не буде американського ставленика, то цей день шануватимуть ще довго. У цьому нам треба брати приклад із Росії. І не лізти туди, куди не слід.




Олена Голуб, 25 років, менеджер:

— Я цю війну назвала б Другою світовою. Бо саме такою вона була за характером і масштабністю військових дій. Крім того, тієї Вітчизни — Радянського Союзу — вже немає. Україна тоді була звільнена від одного тоталітарного режиму, але залишилася під іншим. Але свято Перемоги треба шанувати. І пам"ятати й поважати кожного, хто загинув чи воював на будь-якому боці. Бо вони боролися за майбутнє, тобто за нас. 

Зараз ви читаєте новину «То була Велика Вітчизняна чи Друга світова?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі