понеділок, 05 травня 2008 16:11

Половина жителів Великої Британії генетично схильна до ожиріння

Британські вчені відкрили ген, що викликає ожиріння й пов"язаний з ризиком розвитку діабету - за даними дослідників, цей ген присутній у 50% жителів Великої Британії.

Як йдеться у прес-релізі Імперського коледжу Лондона (Іmperіal College London), його співробітники разом з колегами з ряду закордонних наукових центрів знайшли відповідальну за цю хворобу генетичну послідовність (набір нуклеотидів, яким закодована спадкова інформація). Вона розташована поруч із геном MC4R, що впливає на енергетичний баланс нашого тіла - на те, як багато ми їмо, і скільки живильних речовин організм витрачає й відкладає "про запас".

Вчені вважають, що знайдений ген пов"язаний і з деякими формами дитячого ожиріння.

"Виявлення такого тісного зв"язку між генетичною послідовністю й значимими фізичними особливостями має дуже важливе значення, особливо якщо врахувати, що ця послідовність є у половини нашого населення", - говорить професор Джаспел Кунер (Jaspal Kooner).

Згідно з результатами дослідження, ген, що викликає ожиріння, пов"язаний з походженням людини - ця послідовність на третину частіше зустрічається у тих, чиї предки - вихідці з Південної Азії, ніж у тих, чиї предки - європейці.

Це може пояснити відносно високий серед індійців рівень ожиріння та інсулінозалежності, що на 25% перевищує середньосвітові показники, відзначається в повідомленні.

"Ми не можемо змінити свої гени. Але ми можемо зосередити зусилля на профілактичних заходах, таких як зміна способу життя, дієта й вправи, і створити нові ліки, які допоможуть знизити складність хвороби", - констатує дослідник.

Стаття про дослідження опублікована в журналі Nature Genetіcs, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Половина жителів Великої Британії генетично схильна до ожиріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі