середа, 23 січня 2019 01:32

Північний потік-2: ризики для Європи і втрати для України

Північний потік-2: ризики для Європи і втрати для України
Росія буде використовувати "Північний потік-2", як важіль впливу проти Європи. Фото: Економічна правда

Україна не бачить готовності зупинити побудову "Північного потоку-2" у європейських столицях, і це матиме жахливі наслідки.

"Я боюся, що "Північний потік-2" буде побудований. На жаль, аргументи України, Польщі, країн Балтії не сприймаються в інших столицях", - заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час участі у панельній дискусії Українського дому у Давосі, повідомляє Укрінформ.

"Питання полягає у тому, коли він буде побудований. І чи вдасться у процесі його втілення досягнути з Росією і ЄС угоди щодо транзиту через Україну. Якщо транзиту не буде - це буде прямим запрошенням Російській Федерації до ще одного повномасштабного збройного нападу на Україну", - сказала віце-прем'єр.

За її словами, розуміючи загрози, Україна погодилася на тристоронні переговори з ЄС та Росією, раунд яких відбувся у понеділок, 21 січня. Росія заявила, що правила ЄС не розповсюджуються на Україну. Хоча і ЄС, і Україна наполягають саме на такому підході.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародник спрогнозував долю "Північного потоку-2"

"Я думаю, основне, що ми почули у цих перемовинах - що Росія буде готова їх продовжити лише після травня. Це свідчить про те, що Росія має великі сподівання на президентські вибори в Україні. Думаю, всім треба дуже-дуже серйозно сприйняти цей сигнал", - розповіла вона.

Климпуш-Цинцадзе додала, що РФ прагне отримати президента, з яким можна буде домовитися на російських умовах. І навіть повернувшись до столу переговорів у травні, вона буде готова говорити лише про продовження десятирічного контракту, термін якого нині збігає.

"Це означає, що Російська Федерація не збирається чесно грати за правилами після побудови "Північного потоку-2", і буде використовувати його як важіль впливу проти Європи, так як використовувала питання газу десятиріччями проти України. Це має протверезити наших колег у ЄС", - пояснила вона.

"Північний потік-2" – другий газопровід, який повинен зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу складе 55 млрд м3 газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд. Його навпіл фінансують російський Газпром і 5 європейських компаній."Північний потік-2" введуть в експлуатацію до кінця 2019-го.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи. Проти його будівництва також виступають США. 11 грудня стало відомо, що у Конгресі США прийняли резолюцію проти "Північного потоку-2". 12 грудня Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій критикує будівництво газопроводу.

Зараз ви читаєте новину «Північний потік-2: ризики для Європи і втрати для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі