понеділок, 07 квітня 2008 13:41

Південній Кореї порадили прибрати з території ядерну зброю США

Південнокорейський уряд повинен вивести зі своєї території американську ядерну зброю в тому випадку, якщо ця країна дійсно прагне до денуклеаризації Корейського півострова.

Про це заявили аналітики центральної газети КНДР "Нодон сінмун". Слід зазначити, що ця заява стала відповіддю Пхеньяну на політичну стратегію консервативного уряду президента Південної Кореї Лі Мін Бака, який зайняв жорсткішу позицію щодо Півночі, передбачивши подальший розвиток економічного співробітництва з Пхеньяном прогресом в денуклеаризації КНДР.

Видання пише, що "наполягаючи на попередній відмові Півночі від атомної зброї, уряд Лі Мін Бака не тільки прирік міжкорейські відносини в кризу, але і створив серйозну перешкоду для денуклеаризації Корейського півострова".

"Для вирішення ядерної проблеми необхідно спочатку створити відповідну атмосферу - змінити політику США (щодо Пхеньяну) і скоректувати ядерну стратегію так, щоб усунути військову загрозу безпеці і суверенітету КНДР", - кажуть аналітики.

Північна Корея стверджує, що атомна проблема на Корейському півострові стала наслідком "політики США з перетворення Південної Кореї на найбільшу ядерну базу" для війни проти КНДР.

Проте Вашингтон і Сеул не раз підкреслювали, що наразі на півдні Корейського півострова немає атомної зброї. У спільній заяві за підсумками шестисторонніх переговорів від 19 вересня 2005 року Південна Корея знов підтвердила свій намір дотримуватися декларації про без"ядерний статус Корейського півострова і не розміщувати на своїй території атомну зброю.

Нещодавно Північна Корея заявила, що знищить свого південного сусіда у разі нанесення ним попереджуючого удару по північнокорейських ядерних об"єктах.

"Наші військові не сидітимуть склавши руки, поки ініціатори війни завдадуть превентивного удару. Все перетвориться в попіл, якщо відбудеться наш удар-попередження", - йдеться в заяві, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Південній Кореї порадили прибрати з території ядерну зброю США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі