середа, 26 вересня 2007 11:14

Письменник Володимир Войнович відзначить своє 75-річчя творчим вечором і презентацією нової книги

Письменник зі світовим ім"ям Володимир Войнович відзначить у середу своє 75-річчя творчим вечором і презентацією третьої книги про свого найславетнішого героя – солдата Івана Чонкіна. "Життя і надзвичайні пригоди солдата Івана Чонкіна. Переміщена особа" прозаїк писав 49 років і завершив тільки цього року. "Ювілей співпав із виходом моєї книги "Переміщена особа" – завершальної частини трилогії про солдата Івана Чонкіна. Це книга мого життя – я задумав її, коли мені було 26 років, а зараз мені 75. Тому я і вирішив поєднати ці дві події – вихід книги і ювілей. Але для мене книга важливіша, і на вечері я читатиму уривки з неї", – розповів РИА "Новости" ювіляр.

У концертний зал "Космос" ювіляра прийдуть привітати його друзі та колеги: письменник Василь Аксьонов, поетеса Белла Ахмадуліна, критик і літературознавець Бенедикт Сарнов, режисер Юрій Любімов, сатирики Аркадій Арканов, Ян Арлазоров і Геннадій Хазанов, актори Олександр Ширвіндт і Веніамін Смєхов, співачка Тамара Гвердцителі.

У святковому концерті також візьмуть участь хор Турецького і "Доктор Ватсон", Олег Мітяєв і Юлія Началова, Вітас та інші співаки.

Володимир Войновіч народився 1932 року в Сталінабаде (нині Душанбе, Таджикистан). Після арешту батька в 1937 сім"я переїхала до Запоріжжя. Пізніше Войнович поступив у Московський педагогічний інститут, звідки з 2-го курсу за комсомольською путівкою поїхав у казахські степи піднімати цілину.

На початку 1950-х років, під час служби в армії, почав писати вірші. З тексту "Пісні космонавтів" ("Я знаю, друзья, караваны ракет...", 1960 рік) до Войновича прийшла популярність.

Автор повістей "Ми тут живемо" (1961 рік), "Два товариші" (1967 рік), "Іванькіада" (1976 рік), "Москва 2042" (1987 рік), "Монументальна пропаганда" (2000 рік), п"єси "Кіт домашній середньої пухнастості" (1990 рік), яку створив спільно з Григорієм Горіним.

У 1974 році Войновича виключили з Союзу письменників СРСР, друкувався в "самвидаві" і за кордоном, де вперше опублікував і найзнаменитіший свій твір – роман "Життя і надзвичайні пригоди солдата Івана Чонкіна" (1969-1975 роки) та його продовження – роман "Претендент на престол" (1979). На батьківщині прозаїка цей роман опублікували лише через 20 років, у 1989, за часів Горбачова, а за рік потому йому повернули радянське громадянство.

Завершальна частина трилогії – "Переміщена особа" – вийшла 2007 року до ювілею письменника. Героя Войновича нерідко порівнюють із бравим вояком Швейком з одноіменного романа Ярослава Гашека.

Войнович – лауреат багатьох премій, серед яких – премія Баварської Академії мистецтв (1993), фонду "Прапор" (1994), "Тріумф" (1996), Державна премія (2000) і премія імені Сахарова "За громадянську мужність письменника" (2002).

Сьогодні Володимир Войнович живе в Москві. Зараз письменник працює над мемуарами та циклом оповідань.

Зараз ви читаєте новину «Письменник Володимир Войнович відзначить своє 75-річчя творчим вечором і презентацією нової книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі