понеділок, 23 жовтня 2023 16:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Під ударом може опинитися хліб" - попередили про нові загрози російського терору

"Під ударом може опинитися хліб" - попередили про нові загрози російського терору
Уламки збитого російського дрона. Фото: armyinform

Росія знову атакувала територію України. Наразі ще немає повідомлень про масштабні удари по енергоінфраструктурі. Однак росіяни навряд чи відмовляться від цієї тактики, але можуть ще і додати нові напрямки ударів. Зокрема, по харчовій промисловості. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Ступак.

"Ми поки не бачили повідомлень, що масово росіяни б'ють по об'єктах енергетичної інфраструктури. Так, є ракети і дрони. Був удар по "Новій пошті". Поки росіяни промацують нашу повітряну оборону. Чи змінилися наші підходи і алгоритми. Не забувайте, що спочатку з'являється невелика кількість дронів. Росіяни одразу запускають свої літаки і розвідують, що активується першим, що другим. Яка послідовність дій і де ППО розташоване", - сказав Ступак.

Немає свідчень, що росіяни відмовляються від зимового терору, уточнив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відповідь на ATACMS: що готує Росія для зимового терору

"Швидше за все вони повернуться до тактики і адаптують. Можуть розширити географію та змінити цілі. Зокрема, бити по місцях, які забезпечують харчування. Той же хліб. Тому росіяни можуть почати удари по елеваторах. Тому що це важливий харчовий продукт. І можуть вдаватися до таких ударів. Треба готуватися і не розслаблятися", - додав Ступак.

Росіяни запускають багато дронів – і на це є кілька причин, пояснив експерт.

"Вони економлять ракети. По-друге, це розвідка. Треба запустити щось дешеве і побачити як працює ППО. Минулого року, наприклад, часто запускали болванки – ракети без заряду. Власне, щоб знесилити нашу оборону. Тому що дрони – це копійки, порівняно з ракетами. Тому таку тактику використовувати будуть і далі. Наші офіційні особи кажуть, що ми підготовлені. Звісно, всю Україну закрити ми не можемо. Але ми дійсно готувалися. І ймовірно, цього сезону проміжок без світла і води буде меншим. Без переможних історій з телемарафону, але думаю, що зима не буде важчою, ніж минулого року. Хоча буде не просто", - наголосив Ступак.

У ніч на 23 жовтня 2023 року російські загарбники знову атакували Україну ударними дронами. Випустили також керовану ракету Х-59 та безпілотник невстановленого типу. Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ. Дронами Shahed-136/131 противник атакував із півдня, випустив їх з мису Чауда, що в Криму. Безпілотники ворог спрямував у різних напрямках - на південні, східні та центральні регіони України.

Росіяни завдали ракетного удару по терміналу "Нової пошти" у селищі Коротич Харківського району ввечері 21 жовтня. На місці удару правоохоронці знайшли уламки ракети С-300. За попередніми даними, обстріл був здійснений двома ракетами типу С-300 з території Бєлгородської області Російської Федерації. Від російського удару загинули шестеро цивільних, 17 людей отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «"Під ударом може опинитися хліб" - попередили про нові загрози російського терору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі