вівторок, 14 лютого 2023 20:43

Перейменування Росії на Московію: петиція набрала необхідні підписи

Перейменування Росії на Московію: петиція набрала необхідні підписи
23 листопада 2022 на сайті президента з'явилася петиція із закликом офіційно перейменувати Росію на Московію. Фото: GamerWall

23 листопада 2022 року на сайті президента з'явилася петиція із закликом офіційно перейменувати Росію на Московію, замінити термін "російський" на "московський", "Російська Федерація" на "Московська федерація".

Станом на вечір 14 лютого 2023 року петиція набрала необхідні для розгляду підписи – 25 тис. Тепер її має розглянути президент України Володимир Зеленський.

Автор петиції наголошує, що Московія – історична назва Росії, а "Росія" існує лише 301 рік – тоді московський цар Петро I проголосив Московське царство "Російською імперією".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Декларації для чиновників мають повернути – 26 тис. українців підписали петицію

"Зміна назви дала підстави для подальшого захоплення історії (Київської) Русі. Для іноземців назви "Rus" (як позначалася Київська Русь на картах) та "Russia", "Russie", "Russland" (як позначалася Росія) сприймаються майже тотожно, ніби це назва однієї держави", – йдеться у тексті петиції.

Автор вважає, що це призводить до плутанини на міжнародному рівні, а бездіяльність України у питанні історичної назви Росії – це "мовчазне визнання ворожого небезпечного твердження, що РФ є прямим нащадком нашої Київської Русі".

Київрада перейменувала ще 31 вулицю, провулок, проспект та бульвар, назви яких пов'язані з Росією та радянським минулим.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні, яке відбулося у четвер, 9 лютого, Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

За його інформацією, очікує cтолиця і на рішення Мінкульту, яке дозволить прибрати і пам'ятник одному з військових ватажків більшовиків – Миколі Щорсу, на чому давно наполягають кияни.

Зараз ви читаєте новину «Перейменування Росії на Московію: петиція набрала необхідні підписи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі