понеділок, 29 серпня 2022 13:53

Озеро Синевир рекордно обміліло через засуху: фото
7

Через небувалу засуху рівень води у найбільшому гірському озері України Синевир впав до історично мінімуму.

На Синевирському острівці є позначка від 2005 року, яка показує рекордний мінімум, до якого падав рівень води в озері, повідомив місцевий гід Віталій Диблюк, передає "Укрінформ".

"Цьогоріч зафіксовано історичний мінімум обміління озера Синевир. Причиною стало те, що у високогір'ї Карпат та на всьому Закарпатті протягом весни та літа цьогоріч тривала засуха, довго не було дощу. Але Синевир не пересохне, тому що він постійно живиться трьома струмочками з гір, які ніколи не пересихають і не перемерзають", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Частину країни заливатимуть дощі: де чекати на грози

Найбільше гірське озеро України Синевир рекордно обміліло через засуху
Фото: Укрінформ
Найбільше гірське озеро України Синевир рекордно обміліло через засуху
Найбільше гірське озеро України Синевир рекордно обміліло через засуху
Найбільше гірське озеро України Синевир рекордно обміліло через засуху
Найбільше гірське озеро України Синевир рекордно обміліло через засуху

Диблюк розповів, що залежно від погодних умов рівень Синевира коливається. Зазвичай живлення озера іде трьома струмками. Ранньої весни спостерігається масовий приплив води до озера через танення снігів у горах. Менший за обсягом води, але так само потужний приплив води фіксують через дощі восени.

"Синевир по висотам рівня води може стрибати до семи метрів. Своєрідним індикатором вимірювання цих висот є острівець посередині озера, який має свою стабільну висоту, бо це вершина хребта, затопленого під час зсуву та утворення озера. Тому від його висоти заміряють мінімум та максимум рівня води в озері. Цьогоріч він найменший за всю фіксовану історію. Водночас уже почалися грозові дощі, це додає води в екосистемі. Восени озеро стане більшим", – додав гід.

Синевир – найбільше високогірне озеро в Україні. Воно розташоване на території Національного природного парку "Синевир", на висоті 989 м над рівнем моря. Озеро утворилось приблизно 10 тис. років тому через потужний зсув гірських порід із північного схилу гори Красної, які перегородили долину потоку Озірного. Улоговина озера складається із вузьких западин – долин з трьох потоків, які досі впадають в озеро. У середній частині озера є підводний хребет, який під час зниження рівня води з'являється на поверхні водойми у вигляді невеликого острівця. З озера також є витік, відтак, Синевир – це саморегулююча система.

Дослідження Світового банку показало, що найбільше від зміни клімату в Україні постраждають Черкаська, Херсонська, Кіровоградська, Полтавська та Вінницька області.

Зараз ви читаєте новину «Озеро Синевир рекордно обміліло через засуху: фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі