четвер, 30 березня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Опитування показало, як українці ставляться до біженців і тих, хто залишився в окупації

Опитування показало, як українці ставляться до біженців і тих, хто залишився в окупації
Занепокоєння соціологів викликає ставлення до громадян України, які є росіянами за національністю. Фото: Укрінформ

Українці без упереджень ставляться до біженців, а також до тих, хто залишився на окупованій території.

Це не стосується громадян України, які є росіянами за національністю. Про свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Зокрема, ставлення до внутрішньо переміщених осіб (ВПО) є цілком позитивним. Готові допустити їх у своє найближче оточення 53%, ще 42% погоджуються, що вони мають жити в Україні (разом 95%). Ксенофобне ставлення до них мають лише 5% респондентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість росіян підтримують війну та її архітектора Володимира Путіна

Ситуація з біженцями за кордон, російськомовними громадянами, та з тими, хто залишився на окупованій території – теж не викликає занепокоєння, ксенофобне ставлення до них мають не більше 14% населення України.

Занепокоєння соціологів викликає ставлення до громадян України, які є росіянами за національністю, ксенофобне ставлення до них мають 36% населення.

"Це ставлення вочевидь нераціональне і несправедливе, бо дані соціологічних досліджень показують, що в цілому погляди громадян України - етнічних росіян хоч і дещо відрізняються від поглядів етнічних українців, але не дуже істотно, і ці громадяни так само захищають Україну від ворогів", – йдеться в повідомлені.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування 22 лютого - 6 березня 2023 року серед 2007 респондентів. Опитування не проводилося на території окупованого Росією Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Підтримка вступу України до НАТО і ЄС серед українців зросла до рекордного рівня.

Зокрема, вступ до НАТО підтримують – 82%, а до ЄС – 85%. Про це свідчать результати Всеукраїнського опитування Міжнародного республіканського інституту (МРІ).

Українці висловлюють рекордну підтримку членства України в НАТО – 82%. Це на 10 відсоткових пунктів більше порівняно з опитуванням у червні 2022 року і на 23 відсоткових пункти більше порівняно з даними за квітень 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «Опитування показало, як українці ставляться до біженців і тих, хто залишився в окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі