пʼятниця, 07 липня 2023 18:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Омбудсмен сказав, скільки цивільних заручників із України перебувають у полоні РФ

Омбудсмен сказав, скільки цивільних заручників із України перебувають у полоні РФ
Україні вдалося повернути з полону РФ 2576 громадян, із них лише 144 – цивільні, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець. Фото: t.me/dmytro_lubinetzs

Станом на 7 липня в російському полоні перебувають приблизно 25 тис. цивільних заручників із України.

Україні вдалося повернути 2576 громадян, із них лише 144 – цивільні. Про це під час форуму "Легіон права" розповів омбудсмен Дмитро Лубінець, пише Центр з прав людини ZMINA.

За словами омбудсмена, якщо не буде запущений дієвий механізм, на повернення всіх своїх громадян до України підуть роки або десятиріччя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Росії зізнались, скільки дітей викрали в українців

Управління Верховного комісара ООН із прав людини задокументувало 864 випадків свавільного затримання громадян України, вчинених російськими окупантами з 24 лютого 2022 до 23 травня 2023 року. Зокрема, йдеться про затримання 763 чоловіків, 94 жінок та сімох хлопців.

Багато людей затримали під час "фільтрації", яка здійснюється РФ на тимчасово окупованій території. В ООН задокументували затримання росіянами під час "фільтрації" 209 чоловіків і 51 жінки на основі їхніх політичних поглядів або іншого законного самовираження.

Справи стосувалися українських держслужбовців, громадських активістів, волонтерів гуманітарних організацій і неформальних лідерів громад, зокрема вчителів та священників.

За даними звіті Центру прав людини ZMINА, від початку повномасштабної війни Росія викрала 562 активних українців, із них 311 – досі в полоні, ще 16 людей знайшли мертвими.

Зокрема, йдеться про волонтерів, журналістів та представників органів місцевого самоврядування.

6 липня з російського полону визволили 45 воїнів Збройних сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби і двох цивільних.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової за співучасть у викраденні дітей з України.

Зараз ви читаєте новину «Омбудсмен сказав, скільки цивільних заручників із України перебувають у полоні РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі