пʼятниця, 08 лютого 2013 19:15

Олесь Доній: Донеччина - це українська земля, а не джерело бандитизму

Автор: Фото: Ольга Скороход
 

Популярна думка про те, що Донбас несе і ніс руйнівну силу для України, є хибною, вважає нардеп Олесь Доній. Про це він сказав на презентації документального фільму "Стеком і шаблею" за книгою Романа Коваля.

Роман Коваль, президент Історичного клубу "Холодний яр" сам родом з Горлівки, тож Доній назвав це одним з прикладів української сторони Донеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олесь Доній у вертепі зіграв Парашутиста

"Нас переконують, що Донбас - це джерело бандитизму, але це не так, - додав він. - Сьогодні я бачив фото, які запостив Дмитро Білий, як у 1980-х студенти у донецькому університеті збиралися з бандурою і в національних строях. Вже тоді вони думали про незалежність. З Донеччини походить Микола Руденко - перший голова Української Гельсінської групи. Василь Стус, Іван Дзюба, Іван Світличний - це Донеччина. Анатолій Лупиніс, якого на 12 років кинули у табори і психлікарні за те, що він біля пам'ятника Шевченку прочитав свій вірш, - це теж Донеччина. Донеччина - це українська земля".

Тему незборимості Донецька Доній продовжив, запросивши на сцену молодого поета та журналіста з Донецька Олександра Демченка, який неодноразово зазнавав нападів за те, що пише українською мовою.

"За те, що він не писав про дядю Рената, був двічі битий. Один раз - біля свого будинку він впав знекровлений, тому що йому завдали кілька ножових поранень, злам носа, струс мозку. Добре, що його знайшли. У нього навіть не був забраний гаманець, а так "випадково" двічі українського журналіста били. А він і далі пише українські вірші, бо Донеччина - це справжня українська земля", - закінчив він.

Зараз ви читаєте новину «Олесь Доній: Донеччина - це українська земля, а не джерело бандитизму ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

58

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі