вівторок, 07 листопада 2023 09:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Офіс президента проти Залужного" - що відбувається між владою та військовим керівництвом

"Офіс президента проти Залужного" - що відбувається між владою та військовим керівництвом
Є певні непорозуміння між політичними бажаннями і військовою реальністю, про це розповів військовий і політолог Микола Мельник.Фото: "Факти"

Видання The New York Times вбачає "розрив" між військовим і цивільним керівництвом у тому, як представник Офіса президента Володимира Зеленського розкритикував головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного за статтю про ситуацію на фронті.

Є певні непорозуміння між політичними бажаннями і військовою реальністю. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий і політолог Микола Мельник.

"В армії звільнити і не поставити до відома - це нормально. Але звільнити такого генерала і не повідомити - от це дивно. Бо це оперативний рівень командування. Подобається це чи не подобається. Тому що при зміні командування цілого роду військ мають бути заздалегідь погоджені плани передачі посади, якщо нова людина приходить, то хто буде в її команді, куди діти заступників попереднього керівника. Це складний процес і до нього готуються не один день. Це скоріше за все було якесь емоційне рішення Офісу президента. А міністр оборони Рустем Умєров взяв на себе відповідальність за це", - сказав Мельник.

Є певні непорозуміння між політичними бажаннями і військовою реальністю, додав політолог.

"Тому що є об'єктивна реальність. Людей у війську не вистачає, ми програємо в артилерії, танках, авіації. У нас немає високоточної зброї у достатній кількості, щоб хоч якось змінити ситуацію на свою користь. Про це Залужний і писав у своїй статті. Протистояння немає, але є боротьба думок - політичної доцільності чи військової реальності. Я сподіваюся, що переможе остання", - уточнив Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський хоче "повісити" всі проблеми на військове керівництво" - чому змінили командування ССО

Заступник керівника Офіса президента Ігор Жовква, говорячи про статтю Залужного у журналі The Economist, заявив, що "військовим не варто виносити на публіку те, що відбувається на фронті". Він висловив думки ОП, наголосив політолог.

"Що військові не повинні давати коментарі щодо ситуації на фронті. Але тут відповідь проста: хочеш давати поради військовим, сам маєш бути військовим або задіяним в обороні України. А якщо твої щоки вже спираються на плечі і користі від твоєї діяльності країна не розуміє, то ти маєш утримуватися від формулювання "я би дав пораду військовим". Військові можуть відповісти Залужному. А Жовква все життя працював в урядовому кварталі і це сприяє його викривленому світогляду. Він завжди займався дипломатією і мав би вирішувати питання, чому польські автоперевізники блокують дороги для наших", - додав Мельник.

У колонці для журналу The Economist Залужний написав, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут. Для виходу з глухого кута потрібен потужний технологічний стрибок, вважає головнокомандувач.

Жовква, коментуючи статтю Залужного, заявив, що військовим не варто виносити на публіку те, що відбувається на фронті.

Президент Володимир Зеленський сказав, що не вважає ситуацію на фронті патовою.

3 листопада президент замінив командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ. Новим командувачем став полковник Сергій Лупанчук.

Зараз ви читаєте новину «"Офіс президента проти Залужного" - що відбувається між владою та військовим керівництвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі