пʼятниця, 07 березня 2008 10:11

Обертання Землі може бути причиною аномального прискорення супутників

Вчені встановили, що аномальне прискорення, що набувають космічні апарати, пролітаючи поблизу Землі - ефект, схожий з аномалією "Піонерів" - залежить від орієнтації траєкторії їхнього руху щодо планети.

Джон Андерсон, першовідкривач аномалії "Піонерів", і його колеги з лабораторії реактивного руху НАСА встановили, що якщо траєкторія руху космічного апарату є симетричною щодо земного екватора, то аномальне прискорення буде дуже маленьким і в більшості випадків не може бути виявлене. Такі траєкторії мали супутники Messenger і Rosetta, зміна швидкості руху яких відповідало розрахунковим значенням, тоді як зміна швидкості супутника Galіleo, що пролітав по несиметричній траєкторії, на 4 мм/с перевищило очікувану величину.

Вчені вивели формулу, що відбиває залежність аномального прискорення від параметрів траєкторії космічного апарату, але поки що не можуть назвати фізичні причини, що лежать в основі цього явища. Доктор Андерсон вважає, що аномальне прискорення може бути пов"язане з обертанням Землі, однак проведені розрахунки не підтвердили цю теорію, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Обертання Землі може бути причиною аномального прискорення супутників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі