середа, 13 травня 2009 21:00

Обама відновлює судові процеси в Гуантанамо

Обама відновлює судові процеси в Гуантанамо
США відновлять роботу військових трибуналів, що розбирали справи ув"язнених в"язниці в Гуантанамо. Як повідомляє агентство AFP з посиланням на анонімні джерела в американській адміністрації, на відповідну заяву президента Барака Обами очікують пізніше на цьому тижні. Раніше Обама, який наказав закрити в"язницю в Гуантанамо, критикував трибунали, засновані для підозрюваних в тероризмі в 2006 році.

На середу призначена зустріч Обами з лідерами обох палат Конгресу і керівництвом сенатського юридичного комітету. Як очікується, Обама попросить законодавців переглянути механізм роботи трибуналів - так званих "військових комісій", - з тим щоб краще забезпечити захист прав підсудних. В"язні в"язниці в Гуантанамо в роки адміністрації Джорджа Буша мали статус "ворожих комбатантів", і суди над ними проводилися без дотримання американських норм правосуддя.

Віддавши розпорядження про закриття в"язниці в Гуантанамо, яка є одним з головних об"єктів критики американських правозахисників, Обама також розпорядився припинити всі судові процеси, що проходили там. Останній з них був припинений в лютому. Відновлення судочинства вплине на долю низки відомих підозрюваних, зокрема п"яти осіб на чолі з Халідом Шейхом Мухаммедом, які зізналися в підготовці терактів 11 вересня 2001 року, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Обама відновлює судові процеси в Гуантанамо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі