неділя, 11 жовтня 2009 10:49

Обама відмовляється від Нобелівської премії

Обама відмовляється від Нобелівської премії

Президент США Барак Обама, який отримав Нобелівську премію миру,віддасть її грошову складову на добродійність. Як передає Associated Press з посиланням на прес-секретаря Білого дому Роберта Гіббса, премію розділять між декількома гуманітарними організаціями. Хто саме отримає гроші від президента США, Барак Обама ще не вирішив.

Нобелівська премія миру 2009 року була присуджена Бараку Обамі "за величезні зусилля зі зміцнення міжнародної дипломатії і співпраці між народами". Грошова частина премії складає приблизно 980 тисяч євро.

Барак Обама - 44-й президент США (вступив на посаду в січні 2009 року) і перший афроамериканець на цій посаді. Очоливши Сполучені Штати, він пообіцяв відмовитися від колишньої односторонньої зовнішньої політики і висловив готовність піклуватися про інтереси не тільки США, але і всіх країн світу. Він, крім того, заявив, що готовий до переговорів з такими країнами як Іран, з яким США вже тридцять років не підтримують дипломатичні відносини. Одним з найважливіших пунктів його передвиборної програми було завершення військової кампанії в Іраку і вивід звідти американських військ.

Обама став четвертим американським президентом, удостоєним найпрестижнішої гуманітарної нагороди миру, після Теодора Рузвельта, Вудро Вільсона і Джиммі Картера.

Представники Нобелівського комітету, всупереч традиції, не стали дзвонити президентові США Бараку Обамі за годину до офіційного оголошення про присудження йому премії миру. Про нагороду Обама дізнався від свого прес-секретаря Роберта Гіббса, який подзвонив йому о шостій ранку за місцевим часом (і все-таки розбудив). За словами Гіббса, Обама був збентежений, дізнавшись, що йому присуджена Нобелівська премія. Президент США заявив, що прийме премію авансом, як "стимул для подальших дій", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Обама відмовляється від Нобелівської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі