середа, 16 червня 2010 08:47

Обама запропонував американцям нову національну ідею - екологічне суспільство

Обама запропонував американцям нову національну ідею - екологічне суспільство

Президент США Барак Обама заявив про необхідність призначення "нафтового царя", який буде стежити за ситуацією в Мексиканській затоці і контролювати діяльність нафтових компаній. Про це він повідомив у своєму телезверненні до американців.

Згідно з офіційним оголошенням Обами, на цю посаду призначений Майкл Бромвич, який займав посаду головного інспектора міністерства юстиції США при президенті Біллі Клінтоні. Формально Бромвич призначається на чолі Служби управління корисними копалинами, проте де-факто коло повноважень чиновника буде ширше. У числі інших завдань Бромвича належить провести глибоку реорганізацію цієї служби, яка останнім часом зіткнулася зі звинуваченнями в корумпованості.

Також президент США пообіцяв залучити BP до відповідальності і змусити її "заплатити" за той збиток, що її діяльність завдала мешканцям Сполучених Штатів. Обама заявив, що має намір зобов'язати керівництво BP створити спеціальний фонд, кошти з якого підуть на виплату компенсацій постраждалим від розливу нафти.

Говорячи про дії уряду, Обама підкреслив, що його підлеглі роблять все можливе, щоб зупинити витік нафти у затоці і подолати "наймасштабнішу екологічну катастрофу в історії США". Американський лідер звернувся до керівництва штатів з проханням направити всі сили на боротьбу з плямою, у тому числі Національну гвардію. За словами президента, після того, як води Мексиканської затоки будуть очищені від нафти, що розлилася, цей регіон США стане в екологічному плані ще кращим, ніж був раніше.

У зв'язку з цим президент США закликав американців об'єднатися навколо нової національної ідеї - побудувати екологічно чисте суспільство. Обама нагадав про необхідність повсюдного впровадження екологічних джерел енергії з тим, щоб ситуація з нафтоплатформою BP не повторилася знову.

Ця промова стала першим телезверненням Обами до громадян США в якості глави держави. На думку експертів, це означає, що влада США вкрай серйозно ставиться до проблеми нафтової плями в Мексиканській затоці - зазвичай президент звертався до народу з Білого дому тільки в разі війни або іншого надзвичайного стану в країні.

Нагадаємо, витік нафти в Мексиканській затоці почався після того, як 22 квітня вибухнула і обрушилася нафтоплатформа Deepwater Horizon, що належала одному з філій компанії BP. З того часу фахівці BP зробили кілька спроб зупинити витік, проте жодна з них не принесла очікуваного результату - у води затоки, як і раніше щодня потрапляють десятки тисяч барелів нафти.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Обама запропонував американцям нову національну ідею - екологічне суспільство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі