пʼятниця, 24 квітня 2009 19:35

Новий молдовський парламент почне працювати 5 травня

Новий молдовський парламент почне працювати 5 травня
Новий парламент Молдови збереться на своє перше засідання 5 травня. Відповідний указ підписав в п"ятницю президент Молдови Володимир Воронін, повідомляє прес-служба молдовського президента. Депутати працюватимуть в будівлі міністерства сільського господарства та харчової промисловості, оскільки будівля парламенту серйозно постраждала під час безладів, що пройшли після виборів в Кишиневі.

В середу Конституційний суд Молдови затвердив остаточні результати парламентських виборів, які відбулися 5 квітня. Очолювана Вороніним Партія комуністів набрала 49,48% голосів. Стосовно трьох основних опозиційних сил, то Ліберальна партія отримала 13,13%, Ліберально-демократична партія -12,43%, Альянс "Наша Молдова" - 9,77%. Решта партій не набрала необхідних для проходження до парламенту 6% голосів виборців.

Партія комуністів отримала 60 (з 101) місць в парламенті, Ліберальна партія - 15, Ліберально-демократична - 15, альянс "Наша Молдова" - 11 депутатських мандатів.

Переможці виборів зможуть самостійно сформувати уряд та інші структури влади, які формуються простою більшістю голосів (52). В той же час комуністам може не вистачити одного голосу для обрання президента, який обирається трьома п"ятими голосів (61).

Три опозиційні партії вже заявили, що не братимуть участь у виборах президента, щоб спровокувати дострокові вибори.

Про перемогу комуністів було відомо ще до оголошення офіційних результатів голосування. У зв"язку з цим в Кишиневі пройшли масові акції протесту опозиції. Протести переросли в масові безлади, їхні учасники розгромили будівлю парламенту Молдови та резиденцію президента. У безладах, за деякими даними, брали участь 20 тис. людей.

Опозиція заявляла про фальсифікації результатів виборів і мала намір вимагати проведення нового голосування.

Був проведений перерахунок голосів. Він підтвердив колишній розклад сил. Вибори 5 квітня визнані дійсними.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, Интерфакс, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Новий молдовський парламент почне працювати 5 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі