понеділок, 04 лютого 2013 10:26

Новий кримінально-процесуальний кодекс розрахований на європейський менталітет - експерт

Новий кримінально-процесуальний кодекс розрахований на європейський менталітет - експерт
Фото: gazeta.ua

Процедура розслідування нового кримінально-процесуального кодексу України  може створити суттєві ризики для громадян. Мова йде про дотримання права на  недоторканність житла, права на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, права на особисте і сімейне життя. Ці ризики посилюються ще й тим, що переважна кількість громадян взагалі не знає і не розуміє норм закладених  у новому кодексі, сказав на круглому столі з правоохоронцями  Черкащини правозахисник 50-річний Володимир Батчаєв, який представляє Всеукраїнську Асоціацію українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів".

"Кодекс вийшов  своєрідний. Загальними фразами про захист прав людини маскуються можливості порушувати ці самі права. Всі ми знаємо, що кодекс знайшов схвалення європейського співтовариства на 80%. Він розрахований під їхній менталітет, написаний під європейських поліцейських, суддів, громадян і правопорушників. Для тих умов, коли судді не прийде в голову поколядувати на пару мільйонів, а чиновнику чи політику подзвонити судді чи в міліцію й віддати наказ, як трактувати кодекс. У нас поки що з цим не все благополучно", - наголосив Володимир Крузович.

Це випробування для правоохоронної системи, зазначив він.

"В кодексі досить багато позитивних моментів, але стільки ж лишається моментів, які дають порушувати права людини. Він розрахований на порядність правоохоронної системи. А практика показує, що у нас не завжди так. І навіть хороші починання влади в певних умовах, може з вини виконавців на місцях, можуть набувати незрозумілі і збочені форми. Якщо, наприклад, мій сусід написав скаргу відносно мене. Відкривається кримінальна справа. Про що мене не повідомляють. І починають негласно проводити  заходи, передбачені новим кодексом, проникнення в житло, прослуховування, зняття інформації з електронної пошти. Який сенс мене повідомляти? Ми живемо в умовах жорсткого політичного протистояння, конкурентної боротьби в сфері бізнесу. І міліція з запровадженням цих положень отримала можливість по завідомо неправдивій заяві проводити ці негласні заходи.  Кажуть, ми  ж не налаштовані когось посадити. Якщо й так, але буде дзвінок "зверху", то як показує практика, міліція виконає замовлення. Хоча скрізь є порядні люди, я гіпотетично розглядаю, що таке можливо", - сказав Володимир Батчаєв.

Разом із цим, додав правозахисник, новий кримінально-процесуальний кодекс містить і такі положення, які в разі їх правильного застосування дозволять підвищити можливості для захисту права громадян на справедливе розслідування  та судочинство.

 

Зараз ви читаєте новину «Новий кримінально-процесуальний кодекс розрахований на європейський менталітет - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі