неділя, 23 серпня 2020 18:00

Незалежність – це відсутність ностальгії за окупаційними режимами

Незалежність – це відсутність ностальгії за окупаційними режимами
Незалежної країни не буде без державної ідеології, яку формують культура та освіта, вважає письменник Андрій Кокотюха. Фото: Ольга Стенько

Незалежність країни – це відсутність ностальгії за окупаційними режимами.

Це - свобода інформаційного та культурного середовища від чужого впливу, розповів Gazeta.ua письменник і сценарист Андрій Кокотюха.

"Таким впливом я вважаю російський і радянський. Західні впливи мають характер рекомендаційний, але жодним чином не домінуючий і не поглинаючий", - сказав Андрій Анатолійович.

"Незалежність України відчув у 19 років - за радянських часів. Тоді ще не знав, що 24 серпня 1991-го буде проголошена Незалежність. Лягав спати у Радянському Союзі. Але вже відчував: Україна незалежна – так чи інакше. Бо почалися націонал-демократичні рухи. Інформаційний простір – передусім, неофіційний, "сарафанне радіо" – почав заповнюватися українськими смислами. Незалежність відбулася де факто"

До повної незалежності маємо пройти ще довгий шлях, переконаний письменник.

"Для мене символом Незалежності, наприклад, є закон 2007 року, який зобов'язав дублювати українською мовою прокатні фільми в кінотеатрах. Або закон, який заборонив російські фільми і серіали. Також багатостраждальний мовний закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність – це добровольці й Донецький аеропорт

Мрію колись побачити українську Україну. Адже симпатики СРСР – громадяни, які найактивніше ходять на вибори - агресивні та вимагають до себе підвищеної уваги. І беруть найактивнішу участь у суспільно-політичному житті. Поки на цих людей зважають, поки вони на щось впливають - не можна сказати повною мірою, що країна незалежна", - додав Кокотюха.

Фундаментом держави вважає культуру і освіту.

"Без них не буде економіки, політики, спорту. Саме ці сфери формують світогляд та ідеологію. А без державної ідеології - немає держави. У нас вона не озвучується. Те, що Україна не перетворилася на таку денаціоналізовану державу як нинішня Білорусь - заслуга, передусім, реалізованих культурних проєктів", – розповів письменник.

Кокотюха переконаний - нам бракує смислів.

"Скандалів, публічних дискусій, навіть фізичних бійок – між прихильниками західного вектору розвитку і прибічниками "ґрунтівства", які хочуть, щоб Україна була самодостатньою. Між двома проукраїнськими силами. Натомість зараз маємо боротьбу між проукраїнськими і проросійськими силами".

Незалежність – це процес, а не статика. Не можуть люди прокинутися якогось дня незалежними. Багато ще моментів є залежних у багатьох людей. Вони не відчувають до кінця незалежності. І це означає, що в нас попереду будуть ще нові й нові етапи розвитку нашої незалежності,вважає філософ і релігієзнавець Ігор Козловський.

Зараз ви читаєте новину «Незалежність – це відсутність ностальгії за окупаційними режимами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі