четвер, 07 вересня 2023 05:50

Не позичайте і не хваліться достатком: головні заборони у Луків день

Не позичайте і не хваліться достатком: головні заборони у Луків день
У Луків день не можна давати і брати гроші в борг Фото: znaj

7 вересня вшановують святого Луку Каппадокійського за новим церковним календрем. Раніше їх згадували 20 вересня.

Святий Лука жив у Х столітті, був родом із Лікаонії. Він був ченцем, а пізніше став ігуменом Спасової обителі (недалеко від Константинополя), яку називали "Глибокі ріки". Тому й у Луки було ім'я - Глибокоріченський.

Лука був третім ігуменом цього монастиря. Обитель славилася суворим життям ченців та їхніми подвижницькими подвигами. Преподобний Лука все своє життя провів у монастирі і помер у глибокій старості, йому було за 90.

Цього ж дня, 7 вересня за новим стилем, відзначають Передсвято Різдва Пресвятої Богородиці. Передсвято - це день напередодні великого свята. Саме святкування Різдва Пресвятої Богородиці триває шість днів.

У день Передсвята згадують, як народилася Діва Марія, що стала матір'ю Ісуса Христа. Її Різдво наблизило прихід часу, коли почали виконуватися обітниці Божі про спасіння роду людського. У храмах на богослужіннях читають молитви, присвячені наступаючій події.

Народні прикмети

Багато лушпиння на цибулині - зима буде морозною;

журавлі високо і повільно летять - цієї осені буде багато дощів;

мало хмар у небі - до холодної та вітряної зими;

шишки низько ростуть - до швидкої і морозної зими.

На Луків день закінчували збирання цибулі і прибирали її на зберігання. День вважався сумним святом, оскільки закінчувалося бабине літо і наступала холодна осінь.

Що сьогодні не можна робити

не можна лихословити і лаятися;

заборонено брати і давати гроші в борг;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела за новим церковним календарем: перелік дат найпоширеніших імен

не можна хвалитися здоров'ям і достатком - можна всього позбутися.

Цього дня не слід влаштовувати весілля - шлюб буде неміцним.

Що можна робити

Цього дня можна піти до храму, помолитися. У святого Луки просять сил і здоров'я, а молоді дівчата - щоб послав довгі коси.

У Луків день обов'язково готували цибулеві страви. Вважається, що цього дня кожен повинен з'їсти щось із цибулею - скільки цибулі буде в тарілці, стільки здоров'я буде в людини.

8 вересня віряни почнуть вшановувати Різдво Пресвятої Богородиці. Це нова дата за новим церковним календарем, який ввели з першого вересня 2023 року.

Раніше це свято відзначали за юліанським каленарем 21 вересня.

Різдво Пресвятої Богородиці є одним з найбільш значущих православних свят. Воно належить до двунадесятих, тобто, одне з 12 найважливіших свят року. У народі цей день називають Друга Пречиста.

Зараз ви читаєте новину «Не позичайте і не хваліться достатком: головні заборони у Луків день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі