пʼятниця, 03 січня 2020 09:14

Не можна бажати здоров'я: православні відзначають Петрів день

Не можна бажати здоров'я: православні відзначають Петрів день
В народі свято називають Днем Петра-Напівкорму – бо на третій день нового року половини домашніх заготовок на зиму вже не було. Фото: UkrMedia

Сьогодні, 3 січня, віруючі вшановують пам'ять митрополита Київського і всієї Русі святителя Петра.

Петро народився у другій половині XIII століття, пише РБК-Україна.

У народі свято називають Днем Петра-Напівкорму – бо на 3-й день нового року половини домашніх заготовок на зиму вже не було.

До нового року в льохах було багато овочів, солінь та іншої їжі. До Петрова дня запаси скорочувалися. Люди підраховували, що лишилося. Намагалися розподілити їх, щоб їжі вистачило до урожаю.

Для захисту дому від злих сил клали срібний предмет на чільне місце. Таким предметом часто була маленька ложечка.

Народні прикмети 3 січня. Погода в цей день визначала погоду на вересень. Якщо на Петра випало багато снігу, то буде хороший урожай. Якщо снігу мало і на вулиці холодно, то літо буде спекотним і посушливим. Якщо 3 січня відлуння в лісі чується далеко і чітко, то скоро прийдуть сильні морози. Якщо сніг до Петрова дня ще не випав, значить – весь рік буде важким і з поганим урожаєм. Якщо світанок яскраво-червоний, значить – буде заметіль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити смачну кутю на Святвечір і Різдво

Сьогодні нікому не можна бажати здоров'я і щастя, бо все збудеться навпаки.

Головною подією січня для віруючих стане Святвечір і Різдво Христове. Січень наповнений найбільшими православними святами року, пише НВ. 6 січня, четвер буде Святвечір. Закінчується Різдвяний піст. Зі сходом першої вечірньої зорі сім'я сідає за святковий стіл і їсть традиційні святкові страви. На столі мають бути 12 пісних страв – кутя, узвар, горох або квасоля, риба, тушкована капуста, вареники, гриби. 7 січня, п'ятниця – Різдво Христове. 14 січня, четвер – Обрізання Господнє. 19 січня, неділя відзначатимуть Богоявлення, або Хрещення Господнє. 25 січня, п'ятниця буде День великомучениці Тетяни, або Тетянин день. 31 січня, у середу віруючі святкуватимуть день Святителів Опанаса і Кирила, архієпископoв Олександрійських.

Зараз ви читаєте новину «Не можна бажати здоров'я: православні відзначають Петрів день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі