вівторок, 25 травня 2021 06:31

Прикмети 25 травня. Що робити аби не згорів дім

Прикмети 25 травня. Що робити аби не згорів дім
25 травня в народі називають Горобинівкою. Фото: unsplash.com

25 травня, згідно з іменословом, відзначають день святого Єпіфанія Кипрського. За народними традиціями, цей день називають Єпифан, Червоний кафтан та Горобинівка.

Цього дня зацвітає горобина, яку здавна вважали оберегом проти пожеж та стихійного вогню, а також проти нечистої сили - тому її часто висаджували біля двору.

Із цим пов'язана традиція цього дня ходити до горобини та просити в дерева захисту від блискавки та пожеж. Зрізана сьогодні гілочка горобини, якщо поставити її в будинку в воду, вважалося, принесе щастя в родину. Також вважається, що сьогодні приносить вдачу червоний одяг.

Народні повір'я сьогодні пов'язані зі ще однією рослиною - білим лататтям. Ці водяні квіти називали одолень-травою, так як вважалося, що тендітна біла водяна лілія може захистити від водяниці - нечисті у воді та поляниці - нечисті на землі. Тому 25 травня, відправляючись у дорогу, брали з собою зірвану квітку білого латаття як оберіг.

Однак, при цьому повір'я застерігають щодо двох речей: квітку не можна зрізати, бо вважалося, що латаття це русалки, і якщо рослину поранити, її кров витече і за свою посестру інші русалки помстяться і втоплять людину. А ще заборонялося заносити латаття у двір - так можна накликати хвороби на домашню худобу.

Також, за повір'ям, 25 травня не можна вживати алкоголь - наслідки можуть бути поганими чи навіть трагічними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кого День Янгола 25 травня: вітаємо іменинників у віршах

Є цього дня й народні прикмети.

Рясно цвіте горобина - рік буде врожайним.

Схід сонця червоний, небо "у червоному кафтані" - до сухого та пожежонебезпечного літа.

Лисиця з'явилася в селі - чекати біди.

Вовки прийшли до села - до неврожайного року.

25 травня православна церква молитовно вшановує святителя Єпіфанія, епископа Кіпрського, святителя Полувія, єпископа Ринокирського, святителя Германа, патріарха Константинопольського, та святителя Савина, архієпископа Кіпрського.

Зараз ви читаєте новину «Прикмети 25 травня. Що робити аби не згорів дім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі