четвер, 03 лютого 2022 19:55

"Найгірший сценарій — це повернути Донбас на російських умовах" - політтехнолог

"Найгірший сценарій — це повернути Донбас на російських умовах" - політтехнолог
Петро Охотін: "Реакція Заходу демонструє, що повторення 2014-го не буде. Російська армія має менше ресурсів і озброєння, ніж війська НАТО". Фото: Тарас Подолян

Росії потрібне нагнітання, щоб звинуватити Зеленського у непоступливості. Вона вимагає в Заходу перестати розширювати НАТО, маючи на меті послабити Україну. Москва підвищує ставки, щоб повернути ОРДЛО на власних умовах.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політтехнолог Петро Охотін.

"Росія трохи переграла. Навіть такі країни, як Фінляндія раптом порушили питання вступу до Північноатлантичного альянсу, – каже він. – У 2014-му РФ зробила антиросійськими багатьох людей, які ставилися до неї поблажливо. Зараз те саме. Не виключаю, що Москва намагатиметься влаштувати провокацію в стилі 2008-го. І для цього їй потрібне нагнітання, щоб потім звинуватити Зеленського, мовляв, він зірвався з ланцюга і не послухав міжнародних партнерів".

Після звинувачення Медведчука в держзраді й закриття проросійських каналів РФ втратила "п'яту колону" в Україні. Путіна це дратує, наголошує політтехнолог.

"Реакція Заходу демонструє, що повторення 2014-го не буде. Російська армія має менше ресурсів і озброєння, ніж війська НАТО. Росія мала дві непрямі сутички з країнами Альянсу – прохід британського есмінця Defender кримськими водами влітку 2021-го, коли росіяни начебто відкрили попереджувальний вогонь. І збиття російського літака Су-24 турецькими військовими восени 2015-го. Це демонструє, як реагує Росія, якщо дати їй "по яйцях", за словами колишнього міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це буде кінець Росії": які наслідки отримає РФ у разі наступу в Україну

Ультиматум Кремля Заходу щодо нерозширення НАТО був обманним маневром. Справжня його мета – послаблення України, стверджує Охотін.

"Найнебезпечніший варіант – імплементація Мінських угод, підписаних в умовах російського наступу. Це домовленості, щоб на території України не працювали наші закони. Росія підвищує ставки, щоб нам здавалося божою благодаттю прийняття ОРДЛО, проведення там виборів. Але ні за Порошенка, ні за Зеленського їм це не вдалося. Треба щоб влада і далі не ішла на такі кроки", – сказав він.

У РФ є кілька сценаріїв. Це повне приєднання ЛНР і ДНР до Росії, чим частково пояснюється паспортизація місцевих. Або ж повернення окупованих територій Донбасу в обмін на те, що ми забуваємо про Крим, вважає політтехнолог.

"Повернення Донбасу на російських умовах – найгірший сценарій. Отримаємо зневіру людей в українській владі, вороже налаштований електорат і економічне навантаження. У 1952-му Сталін запропонував провести спільні вибори у Східній і Західній Німеччині та створити єдиний парламент. Керівництво ФРН вирішило, що краще розвивати одну частину країни, ніж втратити контроль над усією територією. Зрештою Західна Німеччина перемогла", – підсумував він.

Повне інтерв'ю з Петром Охотіним читайте в журналі "Країна".

Підписатися на журнал можна ТУТ

26 січня у НАТО заявили, що Росія повинна припинити агресію і вивести свої війська з України, Грузії та Молдови. У разі потреби Альянс за кілька днів розгорне в Чорноморському регіоні передовий загін із 5000 осіб. На чолі загону буде Франція.

Завдяки переговорам з Кремлем НАТО сподівається на деескалацію, але продовжує посилювати свою присутність, у тому числі у регіоні Чорного та Балтійського морів.

Зараз ви читаєте новину «"Найгірший сценарій — це повернути Донбас на російських умовах" - політтехнолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі