вівторок, 23 квітня 2013 15:48

"Найбільше злочинів скоюють о першій ночі" - студент розробив карту злочинності

Студент-політолог Роман Мельник 14 квітня переміг у другому конкурсі-хакатоні SocialBoost: Open Data: за два дні створив електронну кримінальну карту України.

"Про хакатон дізнався ще кілька місяців тому, - розповідає Роман. - У розсилці повідомляли про новий проект: придумати веб-сайти, які би візуалізувли статистичні дані. Я спочатку подумав візуалізувати статті бюджету, але потім вирішив робити таки карту злочинності. Я перед тим натрапляв в інтернеті не кримінальні карти Америки. Потім подивився на сайт нашого МВС, чи є в них якісь дані, які можна відобразити на карті. Побачив звіт за два роки по всіх злочинах, та й усе. Я не програміст, але мав уявлення, що я хочу як громадянин і політолог. Я подав ідею, мені через тиждень подзвонили з хакатону, сказали, що моя ідея з понад 60-ти пройшла у фінал разом з іншими чотирма. Я прийшов на хакатон, нікого не знав, це була неділя 14 квітня. Нас було п'ятеро півфіналістів. Кажуть — шукайте команду. Потрібні були люди, які можуть програмувати. Сайт створити, скрипти писати. До мене долучилися троє програмістів, один дуже крутий і прошарений на гугл-картах, він візуалізував регіони України на виборах."

Для карти Роман взяв дані з сайту МВС за попередній рік, які може скачати будь-хто.

"Ми за півтора дні прописали меню і вкладки, що у майбутньому вони будуть активні. У меню обираєш рік і вид злочину — карта показує ситуацію по всіх регіонах України. Від зеленого до червоного. Тенденція така, що з заходу на схід і на південь "червоніє" карта України. Особливо лідирують по кількості злочинів Крим і Севастополь".

Недолік української міліції в тому що вона не розподіляє патрулі по місту залежно від рівня злочинності в різних районах, та й патрулів мало — каже студент.

"Я кілька днів вичитував кримінальну картографію Америки. Чикаго має надто складні карти: великий масив даних. Поліція їх щодня зливає в базу і відразу відображає на карті. Філадельфія гарні має карти по районах. У Києві 7 великих районів. В Америці ж маленькі райончики, які відстежують дуже детально. У нас великі райони — як великі міста області. Троєщина ж теж не однакова всюди. Карта малює переміщення точок. Можна обирати різні параметри. І карта змінюється. Є навіть добовий розподіл: показує о котрій годині доби стається найбільше злочинів. Мені сподобалося, що місто можна вивчити з такої точки зору. Надіюся визначити проблемні вулиці — чому там чи там стається найбільше злочинів."

Суть цього проекту — допомога міліції боротися зі злочинністю, пояснює хлопець.

"Тому що у нас тільки звітують і відкладають звіти про злочини в архів. Я ж хочу, щоб у перспективі міліція ними послуговувалася. Якщо просто показати злочини на карті, замалювати — більше-менше, я би таким не займався. Це нецікаво. Можна тільки посилити обізнаність. Але це не є інструмент ні до чого. А я хочу, щоб сайт нашої карти був інструментом якісної роботи й оптимізації ресурсів для міліції. у центрі міста пости міліції стоять. Охороняють адміністративні будівлі, а вони б хай краще пішли у спальні райони, де тихі вулиці і вимкнені ліхтарі. Патрулі розкидані по регіонах Києва однаково. Але ж ситуація зі злочинністю там різна. Я насправді жодного патруля ніколи не бачив. Хочемо, щоб карта стала інструментом впливу на міліцію. Будемо подавати петиції у ЖКГ. У них є в принципі гроші. Їх потрібно просто довбати і мати, чим аргументувати. Не всі бачать зв'язок між відсутністю освітлення, наприклад, і кількістю злочинів. "

Автор: Малюнок наданий Романом Мельником
 

"Коли виникла ідея зробити детальну карту злочинності по Києву, даних по Києву не було. Я прочитав закон по доступ до публічної інформації, і подав запит в МВС. Дзвонив, трубки не брали. Потім я зайшов в офіс київського МВС, мені дали телефони справжні, які працюють, додзвонився нарешті. З даних МВС я спростував для себе думку, ніби Троєщина дуже криміногенна. Насправді значно більше злочинів у Солом'янському районі".

Завдяки карті злочинності можна протестувати теорію "розбитих вікон" — вважає політолог: якщо розбите вікно в будинку не ремонтувати, то через певний час будуть усі вікна розбиті. Один недогляд провокує інші.

"По тій статистиці, яку мені дали і яку я ще не візуалізував, видно, що більшість злочинів — майже чверть від добової кількості - відбуваються близько першої ночі. Кількість не просто зростає, а разючо більша: у 5 разів більше, ніж о 12 ночі і о 2 ночі. Я спілкувався з адвокатами на хакатоні — вони мають лише припущення: люди з роботи вертаються, перестає працювати метро, люди розходяться поодиноко вуличками. На них легше напасти. Печерський район лідирує за крадіжками, тому що там живуть багаті люди, є що красти. Троєщина відносно нейтральна. Оболонь більш криміногенна, ніж Троєщина".

Нагороду за перемогу в хакатоні обсягом три тисячі доларів Роману видадуть в кінці травня. Він планує витратити їх на просування сайту zloch.in.ua, який створив для візуалізації карти.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільше злочинів скоюють о першій ночі" - студент розробив карту злочинності ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі