четвер, 04 липня 2013 22:50

На Вінниччині 10 тисяч паломників пройшли хресною ходою
11

Фото: Фото: Тетяна САРАХАН

Годину тому завершилася хресна хода з нагоди 90-річчя Калинівського чуда. У ній взяли участь близько десяти тисяч вірян. Вони подолали 25 км. Хода розпочалася після молебня біля вінницького Свято-Воскресенського храму. Пройшла вулицями Хмельницьке шосе, Соборною та Київською до виїзду з Вінниці по Київській трасі. По дорозі зупинилися на відпочинок біля села Сосонка.

Обід для паломників приготували у Браїлівському жіночому монастирі. Туди привезли машинами.

"Ми наготували із запасом. Напекли домашнього хліба і наварили компоту. Годували борщем, картоплею, тушкованою капустою і салатом" - говорить Емілія Самборська, 76 років з жіночого монастиря. 11 років допомагає готувати обіди для паломників. - Набрали вісім тисяч тарілок і ще мили їх, бо не вистачало аби нагодувати інших".

Віряни відпочивали близько години у лісі. Деякі лягали додолу і терли ноги від мозолів. Перев'язували їх бинтами. Інші зверталися за допомогою до медиків, які їхали слідом за ходою.

Антоніна і Анатолій Альошини збираються знову в дорогу. Поряд біля них їхні четверо неповнолітніх дітей. Найменшому – рік. Сина везуть у дитячому візку.

"Вирішили з чоловіком подолати такий шлях. Як Бог дає здоров'я, то й дасть витримки пройти таку далечінь. Ми практично не стомилися, лише діти трохи" - відказує жінка.

Зараз ведеться всебічне бдіння біля Калинівського хреста, яке прозвали Калинівським чудом. Її проводить митрополит Вінницький і Барський Симеон з архієреями та духовенством. Цьогоріч приїхало 700 священників із Чернігівської, Вінницької, Житомирської, Волинської областей. Також завітали паломники з Німеччини.

"Опівночі завершать Божественну літургію. Після цього ми забезпечимо автобусами всіх прочан, щоб могли доїхати до Вінниці" - каже начальник обласного управління у справах релігій Ігор Салецький.

Довідка: За переказами Хрест при в'їзді у місто Калинівка встановили на могилі трьох купців, яких убили розбійники у 1918 році. Хрест був місцевою святинею. До нього щорічно приходили жителі Калинівки та служили молебні. 7 липня 1923 року приблизно о 17 годині від залізничної станції "Калинівка" до села Сальник їхали підводою, повертаючись з Громадянської війни, два військових. Один із п'яних солдатів вистрелив у хрест і влучив в ікону "Розп'яття". Куля пробила праве плече Спасителя, звідки потекла кров. Про це розповів селянам їздовий, який віз солдатів. Новина підняла на ноги усе село. До хреста прийшли місцеві священики, і почалися цілодобові служби. Кров сочилася з хреста і з ікони, залишаючи слід на землі.

Наступного дня сюди прийшли хресні ходи із сусідніх сіл. Солдат, який прострелив ікону, і хрест, разом із мамою цілий місяць стояв біля хреста, просячи людей молитися, аби Господь простив його гріх.

Хрест зрізали, але на цьому  місці сходи пшениці прийняли таку ж форму, як і знищена святиня. Як тільки це явище набуло розголосу, то влада цей феномен також ліквідувала. Але й тоді паломництво продовжувалось.

З часом була побудована каплиця біля хреста, а в 2000 році побудували скляну галерею над хрестом, приєднану до каплиці. В 90-х роках відновили традицію хресних ходів до Калинівського хреста, започатковану ще в 20-х роках.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині 10 тисяч паломників пройшли хресною ходою ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі