неділя, 06 червня 2010 17:15

На соціальні картки переводитимуть пільги на продукти та транспорт

На соціальні картки переводитимуть пільги на продукти та транспорт

Соціальні картки - це звичайні банківські платіжні картки, на які незахищеним групам населення будуть переводити пільги.

Про це Gazeta.ua повідомив директор компанії "Універсальні інформаційні технології" Сергій Рохварг.

Компанія бере участь у розробці соціальних карток, які хоче впровадити влада Києва. На них переводитимуться пільги не лише на продукти, а й на транспорт, медикаменти, субсидії на квартплату тощо.

"Для перерахунку можна використовувати навіть зарплатну картку. Але у ній окрім магнітної стрічки має бути чіп. Він потрібен для того, щоб уникнути підробок. Уряд обере один чи декілька банків, які будуть зобов'язані встановити пост-термінали у магазинах, аптеках, ощадкасах, транспорті. Таким чином, людині не треба буде носити із собою пенсійне або інвалідне посвідчення. Треба буде лише мати картку. Отримати її можна буде у будь-якому відділенні банку, на пошті або в ощадній касі. Окрім того, не потрібно буде заповнювати папери, квитанції, переписувати номер посвідчення. Усе зчитає пост-термінал", - пояснив експерт.

Він повідомив, що сума грошей на картці буде зарезервована під конкретну сплату. Якщо людині, наприклад, перевели 100 грн на проїзд, вона зможе витратити цей рахунок лише на проїзд. Зняти гроші з пільгового рахунку на картці неможливо.

"Думаю, ніхто з пільговиків не буде проти безкоштовно отримати таку картку. Для цього потрібно лише один раз сходити в банк. Якщо хтось не захоче - буде по-старому купувати ліки і продукти. Але тепер без знижок", - сказав директор компанії.

Він повідомив, що необхідність у картках виникла тому, що система пільг в Україні не персоніфікована.

"Київський метрополітен сплачує за всіх. Ним користуються люди з усієї України. Загальна кількість пільговиків, які користуються метро, може бути порахована. Але ця цифра нам нічого не скаже. Виходить, що з бюджету Києва компенсуються пільги за проїзд у метро для всієї України. Це неправильно. З нього повинні компенсуватися пільги лише жителів Києва. Решту має компенсувати державний бюджет", - вважає Рохварг.

Він відмітив, що обсяг пільг, середню ціну на пільгові продукти, а також можливу прив'язку до населеного пункту буде визначати уряд України.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики ініціює введення соціальних продуктових карток для незахищених категорій громадян. Пільгами в Україні користуються майже 13 млн людей.

Зараз ви читаєте новину «На соціальні картки переводитимуть пільги на продукти та транспорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі