середа, 14 травня 2008 14:52

На скільки вистачить запасів нафти на Землі

На скільки вистачить запасів нафти на Землі

Спрага людства до нафти збільшується, а запаси - не безмежні. На скільки років ще вистачить світових резервів? Через 40 років джерела будуть виснажені, твердять експерти.

1864 року стався перший нафтовий бум. Відтоді з земних надр викачали майже 40 відсотків запасів нафти. Через 40 років джерела будуть виснажені, твердять експерти. Якщо ж попит зростатиме такими темпами, як зараз, то іще швидше - за 30 років. В одному слабкість цього прогнозу. Таке саме передрікали рівно тридцять років тому, але нафта досі є, її приблизно 240 гігатон, третина з неї – на Близькому Сході, каже експерт "Дека-Банку" Дора Борблі:

"Дані про нафтові запаси надають окремі держави. І якраз на Близькому Сході, куди немає доступу міжнародних спостерігачів, важко отримати реальну інформацію про нафтові резерви. З іншого боку, зі зростаннями цін на нафту, обсяг резервів зростає. До резервів зараховують кількість, котра може бути видобута за сучасних технологій та за наявних цін."

Наприклад, видобуток нафти у пісках Канади коштує від 50 до 60 доларів за барель. За ринкової ціни 30 доларів, ці резерви ніхто не враховував. Тепер зусилля себе виправдовують. Таким чином, розраховані запаси збільшуються. Не дивно, що пошуки стають дедалі більш цікавими. Вчені припускають існування великих запасів в Антарктиді - а так само на Північному полюсі. Росія встановила на дні моря свій державний прапор і цим сигналізувала, що боротьба за розподіл останніх нафтових резервів уже розпочалася.

Підприємство "Актіва ресорсіз" нещодавно оголосило про намір бурити скважини у Баварії, в районі озера Аммер. Втім, інколи знаходяться і джерела посолідніше, як-от нещодавно на узбережжі Бразилії, каже Дора Борблі:

"Нове родовище нафти, знайдене у Бразилії, дорівнює 2,5 процентам сучасних світових запасів. Не виключено, що у майбутньому ми знайдемо більше подібних родовищ. Але проблема в тому, що витрати на їхню розробку є дуже високими. Це родовище розташоване на 5-кілометровій глибині, під товстим шаром солі."

Це наводить науковців на єдиний висновок – дешевшою нафта уже не стане. А коли енергетичні витрати на її видобуток, транспортування і зберігання будуть вищими, ніж корисна енергія, добу нафти можна буде вважати завершеною, повідомляє Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «На скільки вистачить запасів нафти на Землі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі