вівторок, 01 червня 2010 11:01

На російському телебаченні введуть цензуру для захисту дітей

На російському телебаченні введуть цензуру для захисту дітей

Російська партія "Єдина Росія" рекомендує Державній думі РФ прийняти законопроект "Про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров'ю та розвитку".

Новий законопроект спрямований проти порнографії, нецензурної лайки, виправдання вживання наркотиків, алкоголю, куріння, проти заперечення сімейних цінностей, а також виправдання чи обґрунтування допустимості насильства чи жорстокості. Поширення такої інформації має бути жорстко обмежене.

Приміром, зображення або описи нещасних випадків, аварій, катастроф, захворювань, смерті "з натуралістичним показом їх наслідків, які можуть викликати у дітей страх, жах і паніку", заборонені до трансляції в денний час (з 6 до 22 години). Газети та журнали з такого роду текстами можуть продаватися в місцях, доступних для дітей, тільки в запечатаному вигляді.

Крім того, телепередачі в денний час повинні передувати попередженням про вікове обмеження (молодше 6 років, старше 6 років, старше 12 років і старше 16 років). Газети і журнали повинні розмістити аналогічний знак на першій смузі або обкладинці, а на інтернет-сайтах "дитяче" попередження має зайняти 5% сторінки в її верхній частині.

Під ці обмеження можна "підігнати" більшу частину передач, впевнена юрист великої телекомпанії: "телеканали не зможуть в денний час випускати повноцінні новини", адже частина з них пов'язана з насильством, катастрофами. Топ-менеджер другий телекомпанії побоюється, що канали не зможуть показувати до 22 годин багато фільмів - від "Рембо" до "Піратів Карибського моря".

Практично всі суспільно-політичні газети доведеться випускати в запакованому вигляді, прогнозує комерційний директор видавничого будинку "Комерсант" Павло Філенко, що для масових щоденних газет просто нездійсненно. "Прецедент тотальної маркування сайтів в зарубіжній практиці нам невідомий", - говорить провідний юрисконсульт "Яндекса" Уляна Зініна. На її думку, ця вимога законопроекту технічно нездійсненно.

Розгляд законопроекту було призначено на 2 червня, але потім перенесено. Нова дата поки не відома.

Ведомости

Зараз ви читаєте новину «На російському телебаченні введуть цензуру для захисту дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі