четвер, 15 травня 2008 15:33

На півночі Тихого океану виявили ще одну течію

У Тихому океані виявлені ознаки існування нової океанічної течії - кругової циркуляції в північній частині океану - і відповідного їй кліматичного циклу - північнотихоокеанської кругової осцилляції. Використовуючи гіпотезу про нову течію, вчені змогли пояснити зміни рівня, солоності та багатьох інших параметрів води в північно-східній частині океану на масштабах десятиліть, які колишні моделі пояснити були не в змозі.

За словами Емануеле ді Лоренцо з Технологічного інституту штату Джорджія (США), провідного автора роботи, опублікованої в Geophysіcal Research Letters, амплітуда кліматичних осцилляцій, пов"язаних з океанічним утворенням, могла в останні десятиліття зрости через глобальне потепління. Це може пояснити флуктуації в кількості біоресурсів біля берегів США й Канади, посилення яких рибалки помічали з кінця Другої світової війни.

Вчені сподіваються, що їхня модель допоможе метеорологам краще передбачати зміни погоди й реакцію на них риби та інших морських мешканців у найближчі роки, повідомляє Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «На півночі Тихого океану виявили ще одну течію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі