вівторок, 02 листопада 2010 09:51

На пілотів Качинського міг чинити тиск командувач ВПС - ЗМІ

На пілотів Качинського міг чинити тиск командувач ВПС - ЗМІ
Польський тижневик Wprost опублікував на своєму сайті статтю, в якій стверджується, що командувач ВПС Польщі Анджей Бласік мав напружені відносини з екіпажем Ту-154, що розбився під Смоленськом 10 квітня. Саме Бласік перебував у момент катастрофи в кабіні пілотів.

Про це журналісти дізналися, отримавши доступ до матеріалів розслідування.

Коли слідчі почали активно з'ясовувати роль генерала в катастрофі, вдови загиблих пілотів розповіли, що Бласік і до смоленської катастрофи намагався командувати президентськими льотчиками, а іноді сідав у крісло другого пілота і брав участь в керуванні літаком весь політ.

За словами жінок, присутність головкома ВПС в кабіні без сумнівів діяла на їхніх чоловіків "гнітюче".

Раніше повідомлялося, що крім Бласіка в кабіні пілотів знаходився ще одна стороння людина - директор дипломатичного протоколу Міністерства закордонних справ Польщі Маріуш Казана. Слова обох чиновників на записах з "чорних ящиків" звучать дуже тихо і нерозбірливо.

Літак, на борту якого в Смоленськ летів колишній президент Лех Качинський і представницька польська делегація, розбився 10 квітня в умовах туману і дуже поганої видимості.

Пілотів попереджали про те, що здійснювати посадку в таких умовах дуже небезпечно, крім того, один з пілотів говорив, що "сідати в такій ситуації неможливо". Однак щось все таки змусило екіпаж піти на зниження. Згідно з останніми розшифровками стенограми переговорів пілотів, командир екіпажу Аркадіуш Протасюк вимовив таку фразу: "Якщо ми (я) не приземлимося, то він (вони) вб'є мене".

У результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту лайнера.

Як відомо, після трагедії на позачергових президентських виборах у Польщі переміг лідер партії "Громадянська платформа", спікер Сейму Броніслав Коморовський. Його суперником був брат загиблого глави держави Ярослав Качинський.
Зараз ви читаєте новину «На пілотів Качинського міг чинити тиск командувач ВПС - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі