пʼятниця, 01 жовтня 2021 16:41

МВС готує "велике будівництво кордонів" із Росією і Білоруссю

МВС готує "велике будівництво кордонів" із Росією і Білоруссю
Протягом 2022-2023 років Україна має збудувати держкордон з Росією і Білоруссю. Фото: t.me/mvs_ukraine

Україна впродовж 2022-2023 років має облаштувати держкордон із Росією та Білоруссю.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час інспекції ділянки українсько-російського кордону в зоні відповідальності Луганського прикордонного загону, передає Департамент комунікації МВС.

Поки облаштована лише ділянка завдовжки понад 100 км. Це інтелектуальний кордон, який потребує мінімального втручання людини. Система здатна протидіяти потенційним спробам вторгнення, диверсійного проникнення, нелегальній міграції та контрабанді.

"Але ми маємо ще тисячі кілометрів необлаштованого кордону. Наступного року має відбутися "велике будівництво кордонів". Це й інженерні споруди, виконані спеціалістами, і загалом новий інтелектуальний кордон. Він дасть можливість прикордонникам на 100% контролювати межі нашої країни", - зазначив Монастирський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стіна на Донбасі. Питання можуть винести на референдум

За його словами, для повного облаштування кордонів необхідно 17 млрд грн. МВС уже звернулося до уряду з вимогою закласти ці цифри до бюджету 2022 року.

Також МВС зосередить увагу на забезпеченні хороших умов служби, зокрема гідний рівень оплати для особового складу.

"Я знаю, що бракує кадрів. Але й із цими проблемами працюватимемо", - сказав міністр.

Своєю чергою голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко зазначив, що роботи з облаштування кордону тривають.

"Цього року ми плануємо ввести в експлуатацію половину завершеної ділянки Харківського прикордонного загону. На наступний рік запланували інженерні роботи на ділянках Сумського й Луганського загонів, щоб повністю захистити кордон із Росією", - сказав він.

Протяжність кордону з РФ на суші 1974 км, із них 409 км Донецької та Луганської областей Україна тимчасово не контролює.

16 червня 2014-го Рада національної безпеки й оборони доручила уряду в односторонньому порядку відгородитися парканом від Росії. Проєкт "Стіна" презентував у вересні тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

12 вересня уряд виділив перші 100 млн грн. Завершення робіт планували 2018 року, але згодом неодноразово переносили.

Повна вартість проєкту "Стіна" початково оцінювали у 8 млрд грн. Згодом ціну знизили до 4 млрд. Станом на 2020-й витратили 1,7 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «МВС готує "велике будівництво кордонів" із Росією і Білоруссю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі