субота, 03 травня 2008 13:20

Морський котик намагався зґвалтувати пінгвіна (ФОТО)

Зайнятися сексом з імператорським пінгвіном спробував антарктичний морський котик. Учені з ЮАР, які спостерігали цю сцену, говорять, що раніше нічого подібного не бачили.

Цей випадок, за словами південноафриканських фахівців, - найдивовижніший приклад сексуальної поведінки ссавців зі всіх зафіксованих до цих пір наукою.

Про любовну сцену, що продовжувалася 45 хвилин і відображена на камеру, вони пишуть в спеціалізованому виданні JournalofEthology. Відбувся інцидент на пляжі острова Маріон, що знаходиться в Антарктиці, на якому морські котики живуть по сусідству з імператорськими пінгвінами.

Причина, за якою один з тюленів спробував злучитися з птахом, що не літає, неясна. Але учені, які фотографували процес, вважають, що так міг поводитися тільки глибоко розчарований у житті і до того ж абсолютно не досвідчений в сексуальному відношенні молодий котик.

З іншого боку, додають вони, не виключено, що це були дії хижака, своєрідна гра в кішки-мишки, що призвела чомусь до сексуального збудження тюленя.

"Спочатку ми подумали, що котик вбиває пінгвіна", - говорить Ніко де Бруйн з Інституту дослідження ссавців при університеті столиці ПАР Преторії. Але незабаром, посміхається учений, ні у кого не залишилося ні тіні сумніву з приводу того, що відбувається, - настільки безсоромною була поведінка котика.

Доктор Бруйн і його колеги висадилися на пляжі Тріпот з метою вивчення морських слонів. І в якийсь момент помітили молодого морського котика-самця, що знаходиться в прекрасній фізичній формі, який з абсолютно очевидними намірами приставав до дорослого імператорського пінгвіна, стать якого для дослідників залишилася загадкою.

100-кілограмовий тюлень підім"яв під себе 15-кілограмового птаха, який ляскав крилами, намагаючись вивільнятися, але - марно. Потім котик змінив позу і посунув тазом, але його спроби злягання теж ні до чого не привели.

Через 45 хвилин котик здався і упірнув у воду, абсолютно ігноруючи при цьому пінгвіна, якого тільки що намагався зґвалтувати, але якому, судячи з усього, не наніс ніяких фізичних травм.

Примушення до сексу у тварин - явище надзвичайно поширене: самці різних видів нерідко домагаються самок або просто примушують їх злучатися.

Час від часу спостерігаються і випадки, коли тварини сексуально домагаються представників інших видів, але зазвичай ці види близько зв"язані між собою. Така поведінка, зокрема, відносно поширена в середовищі ластоногих, загону водних ссавців, в який входять тюлені, морські котики і морські леви.

Є численні свідоцтва того, як самці сірого тюленя примушували до сексу самок звичайного тюленя - і в результаті на світ з"являлися діти-"дворняжки".

"Сексуальні домагання поширеніші в немоногамних системах спаровування і у тих видів, в яких самець помітно більший за самок і, відповідно, може домінувати фізично і примушувати до злягання", - пояснює доктор Бруйн.

Проте подія на острові Маріон - це, схоже, перший зафіксований науково випадок, коли самець ссавця намагався зайнятися сексом з представником іншого класу хребетних - птахом, рибою, рептилією або амфібією.

Деякі види пінгвінів помічені в гомосексуальній поведінці, а пінгвіни Аделі і зовсім займаються "проституцією" з метою дістати зайвий камінець-другий для свого гнізда.

А один з семи імператорських пінгвінів міняє партнерів в середньому раз на рік. Проте в цілому представники цього вигляду вважаються цілком гетеросексуальними і вірними в сімейному відношенні: нерідко самець і самка імператорського пінгвіна вступають у відносини, що тривають до самої їх смерті.

Острів Маріон - єдиний відомий ученим клаптик суші на планеті, де антарктичні морські котики полюють на імператорських пінгвінів, тому перший висновок спостерігачів - про те, що тюлень намагається зжерти об"єкт своєї уваги - здавався цілком виправданим.

"Але потім ми зрозуміли, що наміри котика були набагато більш амурними", - відзначає доктор Бруйн.

Він і його колеги вважають, що цей самець був просто дуже юним, щоб оволодіти увагою однієї з представниць власного виду, і сподівався знайти любов на стороні.

Проте день, коли стався цей інцидент припав на той час, коли шлюбний сезон у котиків вже майже завершився, у зв"язку з чим експерти висловлюють також думку, що поведінка молодого тюленя могла бути викликане нормальними мисливськими інстинктами, які з якоїсь неясної причини призвели до того, що він сексуально збудився, повідомляє BBC.

Зараз ви читаєте новину «Морський котик намагався зґвалтувати пінгвіна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі