пʼятниця, 09 жовтня 2009 08:56

Молдова не збирається об"єднуватись з Румунією

Молдова не збирається об"єднуватись з Румунією
Новий прем"єр-міністр Молдови Влад Філат, який очолив уряд після відходу компартії в опозицію, запевняє, що вступ в НАТО для Кишинева - не пріоритет, а об"єднання з Румунією просто неможливе.

"Взагалі тут дуже багато спекуляцій... Республіка Молдова є нейтральною країною. Це визначено нормою конституції. Ми законослухняні громадяни і будемо керувати країною, виходячи з норм конституції. Ми за те, щоб у нас були нормальні відносини з НАТО, хоча б близькі до того рівня, який є в Росії з альянсом", - заявив Філат в опублікованому в п"ятницю, 9 жовтня, інтерв"ю газеті КоммерсантЪ.

За його словами, прагнення Молдови спрямоване в ЄС: "Ми прагнемо до ЄС і про це чітко заявляємо. НАТО - не пріоритет".

З утвердженням в Кишиневі нової влади з"явилися повідомлення про можливе приєднання Молдови до Румунії. "Це прямий результат тієї пропаганди, яку вели комуністи під час виборів ... Досить спекулювати на приєднанні до Румунії. Молдова відбулася як держава, і люди, які тут живуть, вважають себе громадянами цієї країни. Об"єднання не хоче населення, і воно неможливе юридично", - заявив Філат.

При цьому, за його словами, він не приховує, що молдовська влада зацікавлена в нормальних відносинах з Румунією. "У нашій урядовій програмі є пункт про підписання базового договору з Румунією і договору про делімітацію молдовсько-румунського кордону. Ми будемо всім цим займатися", - сказав прем"єр.

Він також підтвердив, що влада Молдови виступає за виведення російських миротворців із Придністров"я, пропонуючи замінити їх міжнародною місією.

Нагадаємо, напередодні міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Юрій Лянке заявив, що його країна не збирається розривати ті узи взаємовигідного партнерства, які пов"язують її з країнами СНД, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Молдова не збирається об"єднуватись з Румунією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі