субота, 19 березня 2022 14:20

Міжнародний суд ООН: що чекає на Росію та чи є можливість засудити її за військові злочини

Міжнародний суд ООН: що чекає на Росію та чи є можливість засудити її за військові злочини
Проти Росії будуть розглядати справи по двум Конвенціям. Фото: Скрін з відео

Міжнародний суд ООН не має права розглядати і вирішувати будь-які суперечки між державами.

Суд може розглянути справу у двусторонніх або багатосторонніх відносинах, але Росія ніколи на це не погодиться, сказала на брифінгу UkraineMediaCenter Kyiv заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Також щодо відповідальності за воєнні злочини — суд ООН може розглядати такі справи лише по відношенню до конкретної людини, тобто індивідуальну відповідальність.

Є два випадки за яких суд може розглянути позов проти Росії:
договор у сфері боротьби з тероризмом;
деякі договориу сфері захисту прав людини.

"Серед існуючих можливостей ми обрали всім відомі конвенції, два документи, які максимально відображають ті злочини, які здійснювала РФ на окупованих територіях Криму та Донецької, Луганської областей — Конвенція про боротьбу з тероризмом 1999 р. та Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 р.", — сказала Джапарова.

Україна стала першою країною, яка судиться за Конвенцією про боротьбу з тероризмом. Якщо Україна переможе в цій справі, то РФ визнають державою, що фінансує тероризм.

Зокрема, проти Росії будуть розглядати і військові злочини в Україні у 2022 р. Йдеться про обстріл у Маріуполі пологового будинку, артилерійські обстріли житлових кварталів Маріуполя, обстріл автобусів поблизу Волновахи, артобстріл Краматорська під час мирного маршу за єдність України тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Bellingcat запустила інтерактивну карту з воєнними злочинами Росії

"В наслідок цих дій жертвами стало цивільне населення", — сказала заступниця міністра.

У рамках другої Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації Росію звинувачують у організації цілеспрямованої кампанії знищення українців та кримських татар.

РФ ігнорує будь-які проміжкові рішення суду, але має у письмовій формі "викручуватися" та пояснювати всі свої терористичні дії суддям.

Після письмових обговорень суд буде заслуховувати усні доповіді, а потім зможе винести рішення.

27 лютого 2022 року Україна звернулася до Міжнародного суду ООН з новим позовом про геноцид. Вже 16 березня Україна досягла перший результатів — суд наказав Росії припинити війну на території України.

Рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі Україна зможе використати на судах проти воєнних злочинців. Це також додатковий аргумент для країн, що об'єдналися проти агресії РФ.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний суд ООН: що чекає на Росію та чи є можливість засудити її за військові злочини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі