субота, 05 липня 2008 15:15

Мітинг антиглобалістів в Японії закінчився сутичкою з поліцією

Запекла колотнеча з поліцією завершилася сьогодні арештом чотирьох учасників багатотисячної багатонаціональної демонстрації супротивників саміту "вісімки" на північному японському острові Хоккайдо.

В його адміністративному центрі місті Саппоро деякі учасники ходи намагалися пробитися за межі встановленого коридору. Після сутички з поліцією вони сховалися в легковій машині, проте охоронці порядку палицями розбили її стекла і виволокли чотирьох демонстрантів, яких звинуватили в непокорі владі. Інші маніфестанти зробили спробу відбити заарештованих, проте успіхом вона не увінчалася.

У демонстрації в Саппоро сьогодні взяли участь більше п"яти тисяч людей. "Геть саміт, геть глобалізацію", - вигукували маніфестанти. Вони звинувачували провідні країни світу в нездатності вирішити основні проблеми планети - голод, війни, соціальну нерівність.

В лавах маніфестантів були представники різноманітних організацій пацифістів, захисників навколишнього середовища і прав людини. Основна частина демонстрантів поводилася мирно, проте серед них, як припускає агентство, були члени екстремістських груп різного толку - від затятих ліваків до радикальних борців із глобалізацією.

Сьогодні, наприклад, в Саппоро було оголошено, що японська влада відмовилася допустити на Хоккайдо 19 південнокорейців - членів міжнародної організації фермерів, які протестують проти імпорту дешевих американських сільгосппродуктів. За деякими даними, вони підозрюються в організації нещодавніх запеклих заворушень у Сеулі, учасники яких вимагали відмовитися від закупівель яловичини в США.

Слід, однак, зазначити, що інформація про інциденти, пов"язані з виступами антиглобалістів, часто подається спотвореною. Так, торік повідомлялося, що під час саміту G8 в Ростоку постраждали сотні поліцейських, тоді як про постраждалих антиглобалістів ЗМІ умовчували.

Водночас в інтернеті з"явилися фотографії численних супротивників глобалізації з серйозними травмами: багато хто був скривавлений, у деяких були вибито очі. Також, зі слів учасників червневих заворушень, витікало, що поліцейські регулярно провокували демонстрантів, - наприклад, вихоплюючи з натовпу одну людину і б"ючи її.

Цьогорічний саміт G8 пройде 7-9 липня в готелі на березі озера Тоя приблизно в 100 км від Саппоро, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Мітинг антиглобалістів в Японії закінчився сутичкою з поліцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі