середа, 22 жовтня 2008 14:33

Мертву воду зняли на відео (ФОТО, ВІДЕО)

 
Дослідники з Італії і Франції зняли на відео так званий ефект мертвої води - явище, характерне для холодних морів. Мертва вода за відсутності видимих хвиль гальмує корабель, що пливе по ній. Попередні дослідження виявили причину незвичайного ефекту, а в даній роботі його "таємниця" була показана наочно, повідомляє arhiv.org.

Вперше ефект мертвої води був описаний в 1893 році полярним дослідником Фрітьофом Нансеном під час плавання по Баренцеву Морю. Несподівано на спокійній воді швидкість руху корабля почала сильно сповільнюватися. Було показано, що цей ефект виявляється, коли товща води містить декілька шарів, що відрізняються щільностю. У північних морях розшарування відбувається через танення льодовиків: менш щільна прісна вода виявляється поверх щільнішої солоної.

Рух корабля народжує у внутрішньому шарі хвилі. Поступово амплітуда хвиль збільшується, вони наганяють корабель і уповільнюють його рух. При цьому поверхня верхнього шару води залишається практично нерухомою.

Автори даної роботи експериментально відтворили ефект мертвої води. Вони наповнили водою довгий резервуар з прозорими стінками. Спочатку учені налили в резервуар два шари води різної щільності. У верхній шар був доданий фарбник. Дослідники запускали в резервуар іграшковий човен. Початково човен пересувався з постійною швидкістю (моторчик змотував трос, закріплений на човні). Проте практично відразу після "відплиття" швидкість переміщення човна падала, а в деяких випадках човен повністю зупинявся.

На відеозаписі добре видно, як саме утворюються хвилі і як відбувається уповільнення руху човна. У другій серії експериментів учені повторили досвід, проте вода містила три шари (у природних умовах в морях міститься ще більше шарів). Автори роботи показали, що ефект мертвої води практично не змінився від збільшення числа шарів.

Зараз ви читаєте новину «Мертву воду зняли на відео (ФОТО, ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі