понеділок, 12 листопада 2007 15:50

Малайзійська мафія призначила винагороду за голови двох лабрадорів, які знаходять CD і DVD

Лабрадори Лакі та Фло - єдині в світі собаки, які здатні знаходити захований CD або DVD. Їх успішно використовують для боротьби з піратами - тварини вже виявили більше 2 млн. нелегальних носіїв інформації. Проте тепер псам-детективам загрожує малайзійська мафія, яка призначила за їх голови нагороду в 30 тис. доларів, пише німецьке видання Die Welt.

Як демонструє Фло на показовому тренуванні, їй потрібно всього 3 секунди, щоб знайти компакт-диск. Разом з своїм "колегою" Лакі вони працювали вже не один десяток разів. Обидва собаки висліджують піратські диски за замовленням американського союзу кіноіндустрії - Motion Picture Association.

Секрет в тому, що дресирувальник Нейл Пауелл і його колеги навчили своїх вихованців реагувати на запах полікарбонату - речовини, яка входить до складу CD і DVD. Чотириногі детективи хоч і не можуть відрізнити оригінал від підробки, але якщо диски, що перевозяться, не були задекларовані, то практично завжди йдеться про незаконні носії. Після цього вартовим порядку досить ознайомитися з документами, щоб викрити піратів.

За два з половиною роки Лакі та Фло вже встигли попрацювати в США, Гонконзі, Малайзії, Сінгапурі, Канаді та Дубаї, в портах, на ринках і парковках. У Малайзії обидва собаки здобули широку популярність. Міністерство торгівлі скористалося послугами тварин кілька місяців тому - за декілька тижнів собаки виявили близько 1,9 млн. піратських копій, поліція заарештувала 26 чоловік.

Власті країни нагородили собак орденом, а мафія, контролююча виробництво і збут піратських дисків, стала точити на них зуб. Облави завдали відчутної шкоди злочинному синдикату, і він призначив нагороду за голови собак-детективів у розмірі 30 тис. доларів.

Німецьке Суспільство переслідування порушень авторського права відносно програмного забезпечення, музики і кінофільмів (GVU) запросило собак для роботи до Німеччини, де вони працюють на кордоні з Чехією. "Людям було б потрібно дні, щоб обшукати всі ринки. Фло та Лакі роблять це за декілька хвилин", - хвалиться голова GVU Крістіан Зоммер.

Але не всі в захваті від собак-детективів. Критики звинувачують GVU в тому, що вони використовують Лакі та Фло, яким симпатизують люди у всьому світі, для проведення сумнівних операцій. Так, GVU пропонує сьогодні властям Німеччини, а також митниці підготувати сумісні операції за участю собак. Але міністерство юстиції вказує, що "залучення співробітників GVU до обшуків неприпустимо". Це може означати, що Лакі та Фло буде заборонено винюхувати піратів. NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Малайзійська мафія призначила винагороду за голови двох лабрадорів, які знаходять CD і DVD». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі