понеділок, 09 червня 2008 14:24

Лужков пропонує продавати воду річки Обь у країни Центральної Азії

Юрій Лужков на круглому столі "Чиста вода - джерело життя: глобальні виклики і погрози" в рамках Петербурзького економічного форуму запропонував побудувати канал, по якому можна перекидати 5-7% річного стоку Обі, повідомляє NEWSru.com.

Це "дозволить окропити 1,5 млн гектарів у південних районах нашої країни, а також постачати воду до Туркменістану і Узбекистану, - вважає Лужков. - Південні райони відчувають винятковий дефіцит води, а Узбекистан через брак води скоротив виробництво бавовни з 5 до 3 млн тонн".

Столичний градоначальник підрахував, що Росія може продавати 20 куб км води в рік "за ціною, яка сьогодні складається таким чином, що повернення капіталовкладень буде через 3-4 роки".

Роль експортера води передбачив країні і Борис Гризлов, який запропонував для цього будувати спеціальні трубопроводи: "Пройде п"ять-сім років, і з"являться водоводи, які дозволять Росії експортувати воду".

Спікер також повідомив, що вже будується перший водогін протяжністю 1,4 тисяч км, який забезпечить водою Калмикію і Астраханську область.

Експерти, опитані місцевими ЗМІ, висловилися проти нових "проектів століття". Керівник енергетичного департаменту "Грінпіс Росія" Володимир Чупров вважає, що технічно цей проект можливо реалізувати, хоча для цього знадобляться колосальні ресурси.

Зміна гідрорежиму Обі неминуче призведе до скорочення риби у річці на 10-20%. "Залишається вірити, що Обь не дадуть "убити", інакше ми втратимо екосистему західносибірської річки", - попереджає Володимир Чупров.

Проект повороту стоку сибірських річок на південь - один з найбільш одіозних проектів програми меліорації. Зрошування середньоазіатських республік повинне було сприяти, зокрема, зростанню урожаю рису і бавовни в СРСР.

У 1970-80 роки проект широко обговорювався, і до 1986 року він вже був готовий до реалізації. Але під тиском громадськості Мінводгоспу СРСР довелося відмовитися від проекту.

Раніше Лужков написав лист президентові РФ Володимиру Путіну, в якому детально виклав свій план. Згідно з проектом, протяжність каналу, пропонованого московським мером, складе 2550 км, ширина - 200 метрів, і глибина - 16 метрів.

Передбачається, що канал дозволить окропити сільськогосподарські землі, зокрема, в зону зрошування в Росії потрапляє 1,5 млн га, а в Центральній Азії - 2 млн га.

Розподіл води, що транспортується каналом, буде таким: областям Росії на початковій ділянці траси каналу - 4,9 куб км води, Північному Казахстану - 3,4 куб км, на підживлення річок Сирдар"я і Амудар"я - 16,3 куб км води.

Лужков у своєму листі також написав, що з Обі щорічно можна черпати 27,2 мільярда літрів води - до 7% її загального об"єму. На дорогоцінну вологу вже є покупці: разом з регіонами півдня Росії це колишні радянські республіки Узбекистан і Туркменістан і, можливо, навіть Афганістан.

Довідка: Обь - перша річка в Росії за площею водного басейну

Обь - річка в Західному Сибіру, найпротяжніша річка в Росії і друга по протяжності в Азії. Річка утворюється на Алтаї злиттям річок Бії та Катуні, довжина Обі від злиття 3650 км (від витоку Іртиша 5410 км.). На півночі річка впадає в Карське море, утворюючи затоку (близько 800 км завдовжки), яка носить назву Обська губа.

Площа басейну Обі складає 2990 тис кв км. За цим показником річка посідає перше місце в Росії. Обь також є третьою за водоносністю річкою Росії (після Єнісею та Лєни), повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Лужков пропонує продавати воду річки Обь у країни Центральної Азії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі