понеділок, 22 вересня 2008 17:39

Лукашенко обіцяє не допустити в Білорусі організації "майдану"

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що не допустить безпорядків у країні під час парламентських виборів 28 вересня. Про це Лукашенко заявив сьогодні в Мінську на нараді про хід виборчої кампанії в країні.

"Ми не допустимо жодного неспокою ніде - ні в Мінську, ні в інших містах. Хоча, звісно, ці безпорядки можуть бути лише в Мінську, аби влаштувати показуху: "улада загнівае" і тому подібне", - сказав Лукашенко, повідомляє прес-служба Президента Білорусі.

Глава білоруської держави доручив правоохоронним органам забезпечити дисципліну, порядок і стабільність у країні під час виборчої кампанії. "Подивіться, вибори ще не починалися, а опозиція вже погрожує бойкотом і збирає намети для організації другого "майдану" щойно зачиняться дільниці для голосування. Ще результатів не буде, а вони вже готові влаштувати щось на зразок українського варіанту. Вони не знають, як прикрити свою безпорадність і остаточно не ганьбитися перед усім світом своїм низьким авторитетом у власній країні. Треба ж якось перед спонсорами виправдовуватись", - додав він.

Також Лукашенко заявив, що за парламентськими виборами в Білорусі спостерігатимуть більш як тисяча міжнародних спостерігачів.

"Аналізуючи минулий період виборчої кампанії, можна стверджувати, що вимоги до її цивілізованого проведення дотримано. Ми створили безпрецедентні умови відкритості цієї кампанії, запросивши практично всіх бажаючих здійснювати спостереження за ходом виборів. Сьогодні акредитовано понад 400 міжнародних спостерігачів, і ця цифра до неділі збільшиться в 2,5 раза. Тобто їх буде більше тисячі", - сказав Лукашенко.

Водночас глава держави закликав членів виборчих комісій не піддаватися тиску спостерігачів. "Хочу наголосити: у дільничних, окружних виборчих комісіях, Центрвиборчкомі господарі - члени комісій і голови. Як вони скажуть, так і має бути. А то ми вже так під дудку спостерігачів і Заходу танцювали, що деякі керівники комісій на місцях знизують плечима і говорять: а може, вони і далі командувати будуть. Ми ні від кого нічого не ховаємо, але господар - голова комісії. Хочте вирішити якесь питання - йдіть до голови і вирішуйте", - додав він.

Президент Білорусі також наголосив, що офіційний Мінськ не обмежував час перебування спостерігачів у країні, не коригував персональні склади місій, "хоча мав на це повне право, оскільки окремим спостерігачам в`їзд до країни був закритий у зв`язку з їх безпардонною поведінкою під час попереднього перебування в нашій країні".

Лукашенко доручив Міністерству закордонних справ Білорусі забезпечити своєчасну видачу віз короткостроковим спостерігачам і представникам ЗМІ, а також оперативно акредитовувати журналістів, які мають намір висвітлювати вибори.

Також Президент Білорусі розраховує, що явка виборців на парламентських виборах може досягти 85%. "Це дуже великий відсоток. Більшість людей вважають це своїм громадянським обов`язком. Громадяни Білорусі не підвели нас в жодній з виборчих кампаній, завжди демонстрували високу явку і дисципліну. Впевнений, що так буде і цього разу", - сказав Лукашенко.

На його думку, "народ давно визначився і знає, за кого голосувати". "Білоруси ніколи не купувалися на порожні слова і обіцянки, вони можуть відрізнити політичного авантюриста від гідної людини. Наші люди голосують за кандидатів "від життя", за тих, хто проявив себе професіоналом на своєму робочому місці, хто знає сподівання і проблеми простого народу, здатний їх вирішувати", - пояснив Президент Білорусі.

У Білорусі 28 вересня 2008 року відбудуться чергові вибори депутатів до нижньої палати парламенту - Палати представників Національних зборів. Завтра, 23 вересня, почнеться дострокове голосування.

У Білорусі двопалатний парламент створено в результаті проведення 24 листопада 1996 року референдуму з внесення змін і доповнень до Конституції Республіки Білорусь. Ці зміни передбачали створення Національних зборів, що складаються з Ради Республіки і Палати представників.

Палата представників обирається в кількості 110 депутатів на основі прямого виборчого права при таємному голосуванні. Рада Республіки є палатою територіального представництва і формується в результаті таємного голосування на засіданнях депутатів місцевих рад депутатів базового рівня кожної області та міста Мінська (по 8 представників). Ще 8 членів Ради Республіки призначає Президент.

Парламент здійснює свої повноваження впродовж 4 років. Повноваження Національних зборів можуть бути продовжені на підставі закону лише у разі війни, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко обіцяє не допустити в Білорусі організації "майдану"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі