пʼятниця, 15 вересня 2023 07:34

Літо 2023 року виявилося найспекотнішим за всю історію

Літо 2023 року виявилося найспекотнішим за всю історію
Американське космічне агентство збирає температурні показники з наземних датчиків на десятках тисяч метереологічних станцій. Фото: pixabay.com

Літо цьогоріч стало найспекотнішим на Землі з початку світових вимірів у 1880 році.

Про це повідомило видання "Сіньхуа" із посиланням на заяву NASA. Космічне агентство США збирає температурні показники з наземних датчиків на десятках тисяч метереологічних станцій, а також з поверхні моря за допомогою суден і спецбуйків.

"Сукупно літні місяці були на 0,23 градуса за шкалою Цельсія теплішими, ніж будь-яке інше літо з початку вимірів NASA. Червень, липень та серпень виявилися на 1,2 градуса теплішими, ніж середнє літо між 1951 та 1980 роками", – йдеться у матеріалі.

Світом у 2023 році прокотилася виняткова теплова хвиля, яка викликала лісові пожежі в Канаді та на Гаваях. Вона також суттєво підвищила температуру у багатьох регіонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні частину країни заливатимуть дощі

"Відповідальною за рекордну спеку влітку була винятково висока температура поверхні моря, чому частково сприяло повернення Ель-Ніньйо", – заявив кліматолог Джош Вілліс.

Ель-Ніньйо – це кліматичний феномен, що призводить до підвищення температури та рівня води у Тихому океані.

У NASA додали, що рекордно спекотне літо 2023-го продовжує багаторічний тренд глобального потепління.

Осінь в Україні буде теплою і сухою. Особливо такі погодні умови будуть характерні для першої половини осені.

Ймовірність такої погоди склали за розрахунками прогностичних центрів США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Японії, Європейського центру середньотермінових прогнозів.

Зараз ви читаєте новину «Літо 2023 року виявилося найспекотнішим за всю історію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі