вівторок, 03 лютого 2009 14:43

Латвійські селяни на тракторах заблокували під"їзд до Міністерства землеробства

Латвійські селяни на тракторах заблокували під"їзд до Міністерства землеробства
Латвійські селяни, незадоволені сільськогосподарською політикою уряду, у вівторок заблокували під"їзні шляхи до Міністерства землеробства республіки, сказав у вівторок представник латвійської організації "Селянський Сейм".

Біля Міністерства землеробства в центрі Риги зібралося близько 50 людей. За допомогою тракторів та іншої сільськогосподарської техніки вони заблокували під"їзні шляхи до міністерства. Біля входу в міністерство селяни розвели вогнища. Поліція не робить проти учасників акції ніяких дій, повідомляє РІА Новости.

Латвія переживає найсильніший економічний спад в ЄС (ВВП країни в третьому кварталі 2008 року в порівнянні з тим же періодом минулого року впав на 4,6%), багато підприємств республіки не впоралися з кризою і оголосили про банкрутство. Важка ситуація спостерігається в латвійських селянських господарствах. Через підвищення податків багато сільськогосподарських підприємств збанкрутіли або опинилися на межі виживання.

Селяни незадоволені рішенням уряду підвищити ставку прибуткового податку з 18% до 21%. Вони вимагають від уряду надати їм фінансову допомогу у розмірі 24 мільйонів латів (48 мільйонів доларів).

В понеділок відбулися переговори представників Селянського Сейму, а також інших організацій сільгоспвиробників з прем"єр-міністром Латвії Іваром Годманісом та міністром землеробства Мартіньшем Розе. Після цього Селянський Сейм звернувся до Розе з вимогою піти у відставку.

Питання про недовіру уряду буде розглянуто на позачерговому засіданні Сейму (парламенту) Латвії в середу.

У грудні Сейм Латвії підтримав пропозицію Мінфіну країни про підвищення ставки податку на додану вартість (ПДВ) до 21% з нинішніх 18%. Також Сейм підтримав підвищення зниженої ставки ПДВ з 5% до 10%.

Підвищення ставки ПДВ є одним з пунктів прийнятого парламентом в грудні плану по стабілізації латвійської економіки.

У грудні Латвія завершила переговори, що почалися в листопаді, з Європейською комісією (ЄК) та Міжнародним валютним фондом (МВФ) про фінансову допомогу для стабілізації економіки. МВФ та ЕК висловили готовність надати республіці фінансову допомогу. До 2011 року Латвія отримає кредит у розмірі 7,5 мільярдів євро. Ці гроші республіка планує витратити на покриття дефіциту державного бюджету, який складає 4,9%, а також на стабілізацію банківського сектора та підтримку підприємців.

Зараз ви читаєте новину «Латвійські селяни на тракторах заблокували під"їзд до Міністерства землеробства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі