середа, 08 червня 2011 09:58

Криза у Білорусі поглиблюється: з прилавків зникли сигарети

Криза у Білорусі поглиблюється: з прилавків зникли сигарети

У Білорусі намагання людей прилаштувати знецінені рублі продовжує створювати різноманітні дефіцити. До валютного і товарного додався тютюновий.

На прилавках білоруських магазинів залишилися тільки дешеві (а отже, не найякісніші) сигарети - такі як "Прима", "Астра", "Мінськ" або "Прем'єр". Курива більш дорогого сегмента практично немає, - передає РІА зі столиці республіки. Дорогі сигарети відсутні навіть у ресторанах, кафе і барах.

Тютюнові вироби практично зникли з продажу у зв'язку з майбутнім подорожчанням цієї продукції - з сьогоднішнього дня її ціна зростає мінімум на тридцять, а то й на шістдесят відсотків. Дефіцит спостерігався протягом останнього тижня, і жителі Білорусі не могли зробити запас дешевих сигарет. Гродненська тютюнова фабрика стверджує, що працює без вихідних і цілодобово, збільшуючи відвантаження продукції в торгову мережу. При цьому продавці клянуться, що не притримували товар - в одному з універсамів запевнили в тому, що продавали сигарети - білоруські та імпортні - з наявних складських залишків.

Раніше Мінськ звернувся до МВФ за стабілізаційним кредитом. Експерти заявляли, що дії білоруської влади - чергова спроба натиснути на Росію, щоб отримати кредит від ЄврАзЕС на пільгових умовах без масового продажу держактивів.

Білорусь переживає важку економічну і валютну кризу. Після того, як влада країни 23 травня оголосила про девальвацію національної валюти на 56% (курс впав з 3194 білоруських рублів до 4930 рублів за $ 1), населення почало скуповувати товари тривалого користування і продукти харчування.

Минулого тижня в країні виникали перебої з цукром, сіллю і рибою.

Щоб купити валюту, білоруси стоять у черзі в обмінники по кілька тижнів, відмічаючись двічі на добу.

Девальвувавши рубль, регулятор також ввів жорсткі обмеження на коливання курсу, що призвело до практично повного припинення угод на міжбанківському ринку.

Зараз ви читаєте новину «Криза у Білорусі поглиблюється: з прилавків зникли сигарети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі