вівторок, 31 травня 2011 20:25

Кризова Білорусь віддасть великі підприємства під приватизацію?

Кризова Білорусь віддасть великі підприємства під приватизацію?

Криза у Білорусі може змусити державу піти на приватизацію великих підприємств.

Таку думку висловила старший науковий співробітник Київського економічного інституту Олена Бєсєдіна в ефірі Першого ділового каналу.

"Я думаю, що ми побачимо приватизацію кількох об'єктів вже у цьому році. В уряду Білорусі вже були плани приватизувати, і зараз Росія виставляє такі вимоги. Є такий план на $ 7,5 млрд на три роки. Отже, десь на $ 2,5 млрд від приватизаційних об'єктів щороку буде. Думаю, ми побачимо приватизацію досить великих підприємств, можливо, тракторних", — сказала вона.

Як вважає експерт, у разі невдалого використання коштів від приватизації Білорусь ризикує через три роки знову шукати можливість для отримання кредитів.

"Усе залежить від того, куди підуть ці кошти. Якщо вони будуть використані для підвищення продуктивності економіки, інноваційної діяльності, тоді, звичайно, буде плюс у довгостроковій перспективі. А якщо просто проїдяться, будуть використані лише не поточні потреби, через три роки ми побачимо той самий сценарій, і Білорусь буде шукати інші кредити", — припустила вона.

За словами Бєсєдіної, кредит від Росії піде у резерв Нацбанку Білорусі.

"Наскільки, я розумію, кредит піде у резерв національного банку і буде використовуватися для того, щоб зменшити девальваційні очікування серед населення та інвесторів. Але, можливо, він може бути використаний для поточних потреб бюджету, оскільки уряд Білорусі підвищує пенсії з червня на 13%. Думаю, ще будуть вищі виплати бюджетникам, але ж на все це потрібні кошти", — зазначила вона.

Зараз ви читаєте новину «Кризова Білорусь віддасть великі підприємства під приватизацію?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі