четвер, 28 грудня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Кремль виробляє більше снарядів, ніж усе НАТО

Кремль виробляє більше снарядів, ніж усе НАТО
Українські війська на фронті біля Авдіївки / East News

Думки у виданні The Guardian старшого наукового співробітника з сухопутної війни в британському Королівському інституті об'єднаних сил Джека Уотлінга

Ось один факт, який підсумовує розрив між обіцянками, які європейські партнери Києва дали Україні, та реальністю. У березні 2023 року ЄС ухвалив історичне рішення доставити в Україну мільйон артилерійських снарядів протягом 12 місяців. Але фактично надіслане число наближається до 300 тис. Попри всі риторичні зобов'язання підтримувати захист України від вторгнення Росії "стільки, скільки буде потрібно", Європа в основному провалила це завдання.

Ціна цього самовдоволення вже оплачена українською кров'ю. За даними ЗСУ, протягом літа 2023 року Україна випускала до 7000 артилерійських снарядів на день і зуміла погіршити логістику та артилерію Росії до такого рівня, коли Москва випускала близько 5000 снарядів на день. Сьогодні українці з труднощами вистрілюють 2000 снарядів щодня, а російська артилерія - близько 10 000.

Артилерія - це ще не все, але ця невідповідність свідчить про відносний брак матеріальних засобів в Україні, що очевидно в інших сферах. Наприклад, щодо кількості безпілотників, які вона може використовувати.

Росія зможе випустити близько 5 млн снарядів по Україні в 2024 році. Кремль виробляє більше снарядів, ніж все НАТО

Росія, ймовірно, зможе випустити близько 5 млн снарядів по Україні в 2024 році, виходячи з мобілізованого оборонного виробництва, постачання з Ірану та Північної Кореї та залишкових запасів. Пори легковажні зауваження, які часто роблять європейські офіційні особи, що російська економіка має такий самий розмір, як економіка Італії, Кремль виробляє більше снарядів, ніж все НАТО. Водночас в Україні навряд чи спостерігатиметься суттєве зростання постачань протягом наступних кількох місяців. Це дасть ініціативу росіянам. Москва вірить, що може виграти до 2026 року, тому Путін не налаштований ні на переговори, ні на відступ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Це не мало бути так. Раніше цього місяця міністерство оборони Естонії опублікувало документ із детальним описом рівня військового обладнання, необхідного, щоб зробити оборону України стійкою та звільнити окуповані території до 2025 року. Естонці оцінили вартість вимог, показавши, що вони цілком відповідають вимогам в межах нашої можливості. Питання не в грошах, а в компетентності доставки. Якщо кроки щодо реалізації цих заходів не будуть втілені, Україна програє.

Забезпечити поразку Росії в Україні можливо, але для цього Києву знадобиться постійне постачання зброї, щоб мати можливість притупити російські атаки в першій половині 2024 року

Забезпечити поразку Росії в Україні можливо, але для цього потрібні важливі кроки. По-перше, Києву знадобиться постійне постачання зброї, щоб мати можливість притупити російські атаки в першій половині 2024 року. Для цього потрібна значна підтримка США та збільшення поставок зі боку європейських членів НАТО, чия підтримка буде критично важливою під час виборів у Америці в листопаді. Багато боєприпасів, наданих з початку війни, були закуплені на міжнародному ринку чи взяті з запасів, а інвестиції в європейське виробництво були повільними. Оскільки запаси закінчуються, підтримка воєнних зусиль України критично залежить від збільшення європейських виробничих потужностей.

По-друге, важливо, щоб Україна виправила помилки, які призвели до її невдалого контрнаступу у 2023 році. Удосконалення підготовки військ має бути головним пріоритетом. Під час Другої світової війни британські війська вважали 22 тижні піхотної підготовки мінімумом, перш ніж солдат буде готовий приєднатися до підрозділу, де потім ще проводили колективне навчання у складі батальйону. Українським військам пощастило отримати п'ять тижнів навчання, а колективні навчання рідко проводяться вище масштабу роти. Європейська частина НАТО має розширити навчальну підтримку, щоб дати українським підрозділам ширший тактичний репертуар і, що ще більш важливо, розширити масштаб, у якому армія може керувати та синхронізувати свої операції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Для європейських країн прийняття довгострокових економічних зобов'язань перед Україною буде внутрішньополітичним викликом. Але інвестиції в оборонне виробництво, замість того, щоб покладатися на закупівлі з-за кордону, будуть супроводжуватися значними обсягами внутрішніх промислових інвестицій із потенціалом відшкодування витрат за рахунок збільшення податкових надходжень.

Існують також вагомі причини для безпеки інвестувати у вітчизняне виробництво. Якщо цього не зробити зараз, європейським лідерам доведеться стримувати повністю мобілізовану Росію без запасів чи можливостей їх поповнити. Тим часом, одночасна ескалація в Індо-Тихоокеанському регіоні в 2025 році може змусити США перемістити низку критично важливих військових можливостей, як то дозаправку в повітрі, матеріально-технічне забезпечення, ППО для стримування Китаю, залишаючи Європу значно більшою мірою вразливою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Для України найближче майбутнє - це кілька місяців важких боїв без критичних ресурсів, і водночас спроби відновити бойову силу, витрачену протягом 2023 року. Але Європа може визначити, як виглядатиме друга половина 2024 року і, власне, 2025 рік. Це війна, яку ще можна виграти. Недавній успішний удар по російському десантному кораблю "Новочеркаськ" у гавані, захищеній ешелоном російської ППО, показує, як Україна може ефективно використовувати обладнання, яке їй надається. Але європейська безпека не має змарнуватися ще більшим самовдоволенням.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Кремль виробляє більше снарядів, ніж усе НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі